Најновије вести

Брнабић с Франгешом: ЕУ остаје стратешки приоритет Србије

Премијерка Ана Брнабић је у разговару са специјалним изаслаником за Западни Балкан Републике Словеније Анжејом Франгешом истакла да, и поред бројних изазова са којима се Србија суочава, Европска унија остаје њен стратешки приоритет.

 

Ана Брнабић је разговарала с Анжејом Франгешом о ситуацији у региону, процесу европских интеграција и унапређењу сарадње и политичког дијалога двеју земаља на свим нивоима.

Оценила је да, и поред бројних изазова са којима се суочавамо, Европска унија остаје наш стратешки приоритет, истичући да је, у смислу вредносног опредељења, партнерство са ЕУ од изузетног значаја.

Нагласила је да Србија дубоко верује у наставак реформских процеса кључних за изградњу бољег друштва за грађане.

Истакла је истакла да је у последња два мандата Владе постигнут значајан напредак у области владавине права, у којој ће реформе бити настављене и у будућем мандату.

Када је у питању економска ситуација, премијерка је оценила да је област енергетике, у овом тренутку, највећи глобални изазов и да је даљи раст привреде условљен и енергетском ситуацијом, па ће, у складу са тим, и енергетски пројекти бити на самом врху приоритета за будућу српску владу.

Анжеј Франгеш је рекао да је став Словеније да је европски пут Србије и Западног Балкана без алтернативе и да ће та земља пружити сву неопходну помоћ и подршку на том путу.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Брнабићева је истакла да Београд остаје посвећен проналажењу решења и наставку разговора, али да ни након скоро десет година од потписивања Бриселског споразума није дошло до напретка у имплементацији договореног са приштинске стране, пре свега када је у питању Заједница српских општина.

На састанку је оцењено да је постојећи ниво билатералних односа наших земаља изузетно добар и да постоји спремност обе стране да се одржи постојећа динамика сарадње.

Подели на: