понедељак, 29. маја 2023. | 23:57
Најновије вести

Лидери Западног Балкана сутра на традиционалној годишњој вечери у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће сутра неформалној вечери коју за лидере са Западног Балкана организује шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

 

Портпарол ЕУ Петер Стано каже за Тањуг да је у питању традиционална вечера, коју једном годишње организује шеф дипломатије ЕУ, док дипломатски извори Тањуга у Бриселу прецизирају да ће фокус ове вечере бити на рату у Украјини, односно на последицама “руске агресије како на регионалну безбедност и тако и на европску економију”, али и усклађивање политика земаља Западног Балкана са одговором ЕУ на “највећу безбедносну кризу на европском континенту после Другог светског рата”.

Вучић ће се пред заједничку вечеру са лидерима западнобалканске шесторке, која је планирана за 20:30, око 20 часова састати са високим представником ЕУ Жозепом Борељом.

Долазак на вечеру у Бриселу, поред Вучића, потврдили су и председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијери Албаније и Северене Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски, као и предедавајући Саветом министара БиХ Зоран Тегелтија.

Привремене институције у Приштини представљаће министарка спољних послова Доника Гервала.

Традицију организовања вечера са лидерима са Западног Балкана покренула је некадашња шефица ЕУ дипоматије Федерика Могерини као начин да се охрабри и побољша сарадња унутар региона и региона са ЕУ.

Планирано је да се на крају вечере лидери са Западног Балкана обрате медијима у Бриселу.

 

Подели на: