Најновије вести

Вучић: Не прихватамо ни независност ни чланство Косова у УН

Председник Александар Вучић рекао је, у обраћању јавности, да је наша највећа грешка што смо прихватили да Европска унија руководи процесом решавања коначног статуса Косова и Метохије и додао да имамо осам нота о повлачењу признања косовске независности. Говорећи о неувођењу санкција Русији, поручио је да се руководимо својим интересима и да никоме ништа не дугујемо. Навео је и да неће бити значајнијег повећања цена гаса и струје за домаћинства. Најавио је и да ће млади до краја године добити по 5.000 динара.

 

О неувођењу санкција Русији: Руководимо се својим интересима и никоме ништа не дугујемо
Без обзира на то шта ми мислили о политици Европске уније према Косову и Метохије, Србија и њена влада мораће да наставе да раде на много реформи на европском путу, рекао је Вучић.
“Оно што за нас представља проблем, што носи све кластере и поглавља, јесте ситуација на КиМ и усклађивање са спољном политком ЕУ”, рекао је Вучић.

Истакао је да у руководству земље на дневном нивоу разговарају о усклађивању са спољном политиком ЕУ.

“Наравно да понекад постоје различити ставови, али ми никада нећемо говорити ни излазити пред нацију а да немамо у потпуности јединствен став. Мислим да смо своју политику поставили добро, али се околности мењају. И даље сматрамо да није фер да многи имају однос према Србији као да се ништа није догодило 1999. и 2008. године, волели бисмо да желе боље да разумеју нашу позицију, али то неће бити случај”, рекао је Вучић.

Указао је да ћемо радити у складу са својим интересима и да никоме ништа не дугујемо.

“Ово не радимо зато што имамо само корист због цене гаса или што ће нас подржати у Савету безбедности, ово радимо због поштовања међународног јавног права и због поштовања себе и елементарних моралних принципа, јер знамо шта су санкције нама радиле”, навео је Вучић.

“Задржаћемо такву позицију док штета која се буде наносила Републици Србији не буде толико већа од свега другог да ћемо морати да признамо да је жеља неких да униште позицију Републике Србије таква да морамо да прихватимо неку другачију реалност”, рекао је Вучић.

Указао је да немамо консензус око тога, иако постоје идеје.

“Да будем искрен, и ја сам нешто опрезнији према промени политике, можда ће будућа влада донети неку другачију одлуку, али до сада таквих односа нисмо имали. Ја нећу бежати од тога да вам кажем и да смо променили неку одлуку уколико будемо видео да не можемо више”, поручио је Вучић.

Истиче да у овом тренутку сматра да не угрожавамо наше виталне и националне интересе.

“Привукли смо 3 милијарде и 11 милиона директних инвестиција”
Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће ниво страних инвестиција до краја године износити од 3,65 до 3,9 милијарди евра и да ће бити близу или више од прошлогодишњег рекорда.

Он је у обраћању грађанима рекао да су у септембру инвестиције достигле 3 милијарде и 11 милиона евра страних инвестиција, што је рекорд у историји Србије и 0,3 одсто више него 2021. године.

“Важно је да укажем на чињеницу да су јапанске и кинеске фирме доста улагале. Оне нам обезбеђују овакву сигурност, оне нам обезбеђују плате, пензије”, рекао је Вучић.

Председник Србије најавио је да ће се у наредних годину дана завршити пет ауто-путева и брзих саобраћајница.

“Од Нове године сви Чарапани да знају да ће имати ауто-пут од свог места до Београда. Та деоница биће отворена до краја ове године. Верујемо да ћемо до краја марта завршити Сектор Б обилазнице око Београда, а онда идемо у договарање о Сектору Ц. До септембра би требало да буде готов пут Рума–Шабац, а до краја 2023. брза саобраћајница до Ваљева”, рекао је председник.

Најавио је и улагања у железницу, и додао да се ради брза пруга Београд–Ниш.

“Размишљамо да се спајамо са Врбицом ка Црној Гори, јер нам је пруга ту у ужасном стању. До краја 2025. имаћемо у постуности завршену пругу кроз Србију ка Мађарској”, рекао је Вучић.

Како каже, успели смо да не одустанемо ни од једног пројекта, упркос великој кризи у свету.

“Не одустајемо ни од једне инвестиције упркос кризи”, поручио је Вучић.

До краја године, ко се од младих буде пријавио добиће 5.000 динара, најавио је председник Вучић и додао да је то око 45 милиона евра, “колико можемо да издржимо”.

Како је рекао, млади ће за помоћ моћи да се пријаве од 1. до 15. децембра.

Пензије веће 9 одсто од 1. новембра, а од 1. јануара 12,1 одсто
Од 1. новембра повећање пензија ће бити 9 одсто, а онда од 12,1 одсто од 1. јануара, каже Вучић.

Укупно повећање пензија закључно са јануаром биће од 20,2 и 20,8 одсто, значајно више или двоструко више од међугодишње инфлације, навео је Вучић.

Тиме ће просечна пензија бити око 38.000 динара или око 322 евра, рачунајући и пензије пољопривредника.

Увећање плата у јавном сектору 12,5 одсто, у војци 20,5 одсто.

Минимална зарада биће 40.020 динара.

“Нећемо имати проблеме са кукурузом и пшеницом, имамо довољно соли, шећера и уља”
Када је реч о обезбеђивању животних намирница, Вучић каже да је у Србији најјефиније хлеб у Европи – 53,5 динара хлеб “сава”.

“Немамо проблема осим што смо имали велику несрећу са сушом, па су залихе кукуруза и могућности извоза занчајно смањене”, рекао је Вучић.

Истиче да нећемо имати проблема ни са кукурузом ни са пшеницом, као и да имамо довољне количине сунцокрета и више него довољно.

“Имамо у залихама нашим 11 милиона килограма соли и 11 милиона килограма шећера”, рекао је Вучић и додао да смо четири пута на два милиона резерве конзерви.

Када је реч о залихама уља, како каже, 11 милиона литара је у резервама што је више од 50 дана потрошње.

“Повећали смо количине и пасуља и грашка све за око четири пута у односу на податке које сам вам дао последњи пут. Тих проблема у Републици Србија без обзира на то шта ће се дешавати неће бити”, нагласио је председник.

На рачуну имамо 253,7 милијарди динара, што је више од две милијарде евра, немамо проблем са “кеш флоу”, рекао је председник.

Рекао је да је добро да је Србија обезбедила милијарду из Емирата што додатно снажи наше капацитете и могућности.

Јавни дуг износи 53,7 одсто БДП-а. САД дугују 1.000 пута више од Србије, каже Вучић.

Према његовим речима, проблем је даље јачање америчког долара.

Вучић је рекао да се разговара и са ММФ-ом и да очекује да ће бити постигнут стендбај аранжман.

Навео је и да десет дана нисмо увезли ниједан мегават струје, као и да неће бити значајнијег повећања цене.

“И када буде повећања цена електричне енергије, као и цена гаса, биће у веома разумним и малим оквирима. Србија ће бити као и до сада, земља са најнижом ценом електричне енергије”, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић најавио је нова улагања у Војску Србије и саопштио да је потписао наредбу за све наше фабрике да 20 одсто наших производа мора бити остављено Републици Србији и војсци.

“Као врховни командант желим да вас обавестим: да не бисмо остали без муниције и оружја, потписао да све наше фабрике морају да оставе нашој војсци 20 одсто свега што произведу”, рекао је председник.

Указао је и да се кренуло са додатним улагањима у део наше наменске индустрије.

“Желим да вас обавестим да смо до јуче преко ‘Југоимпорт СДПР-а’ почели улагања већа од 100 милиона евра у део наше наменске индустрије, да ћемо улагати још стотине милиона евра у модернизацију наших капацитета, да нам не буду машине из шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година у нашим фабрикама, зато што је јасно да ће сукоби у свету дуго трајати”, нагласио је Вучић.

Улагаћемо још стотине милиона евра у модернизацију наших капацитета јер је јасно да ће сукоби у свету дуго да трају, поручио је председник.

Вучић је рекао да имамо највеће резерве гаса у историји Србије. “Наше складише у Банатском двору је пуно до чепа и не трошимо сада никакве залихе гаса”, рекао је Вучић.

Додао је да имамо 380 милиона тона гаса у складиштима у Мађарској и 284 милиона тона у Банатском двору.

“Са тих 660 милиона тона ми у сваком тренутку имамо несумњиво два месеца гаса да нам ниједан кубни метар не дође из балканског или турског гаса”, рекао је Вучић.

Истиче да у Европи само Мађарска има нижу цену гаса за становништво.

“И када буде некаквог повећања цена гаса, то неће прелазити оквире разума, што значи да ће то повећање цена када доће, а неће скоро доћи, бити не посебно значајно”, рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да имамо значајне резерве нафте и дизела.

Указао је да су обезбеђене залихе дизела од 287.000 тона и додао како је у цевима нафте и у преради за добијање дизела још око 220.000 тона, што је довољно за 75 дана у случају прекида дотока нафте, као и залихе бензина за 59 дана.

“Радимо на попуни још 54.000 тона дизела, 7.000 тона бензина и 21.000 тона дизела за нашу војску, што је сума од 160 милиона евра да бисмо у потпуности обезбедили сигурност снабдевања нафтом и нафтним детириватима за зимске месеце”, објаснио је Вучић.

Хрватска се показала као непоуздан снадбевач
Указао је да Србија има само један нафтовод, који иде преко Хрватске, а да се баш Хрватска показала као непоуздан снабдевач.

“Последњи догађаји показали су да се Хрватска показала као непоуздан снабдевач. И ми смо разумели поруку”, рекао је Вучић.

Како каже, снабдеваћемо се на различите начине нафтом у овом периоду и додаје да ћемо куповати ирачку нафту која је 20 одсто скупља, а коју ћемо нафтоводом Јанаф да доводимо до наше земље.

Указао је да ми немамо спојен нафтовод ка Мађарској што би нам, како каже, сада много значило.

“Морамо да кренемо у диверзификацију извора нафте. Брзо ћемо кренути да радимо нафтовод како би се прикључили на нафтну мрежу наших мађарских пријатеља. Кренућемо и у брзе разговоре са нашим другим партнерима у региону”, рекао је председник.

Пренео је да је потребно између 18 и 24 месеца да изградимо нафтовод до Мађарске.

Наша идеја је да, додаје он, градимо и нафтовод према Северној Македонији и луки Драч.

“Разговараћемо о томе са нашим партнерима из Отвореног Балкана”, рекао је Вучић.

Указао је да Србија ради на новим складиштима нафте додајући да постоје две понуде, од којих је једна британског “Витола” за 400.000 до 500.000 тона, а друга конзорцијума наших нафташа за 200.000 тона.

Вучић је током обраћања јавности рекао да “Витол” тражи посебне услове за арбитраже, а да конзорцијум наших нафташа нуди да изгради складиште од 200.000 тона.

“Донећемо одлуку која је понуда боља. Само да знате да смо 2021. године прерадили 3,6 милиона нафте у рафинерији у Панчеву, а 2012. смо прерађивали 2,1. Готово двоструко више”, рекао је председник.

Поручио је и да ћемо у наредних шест година уложити 12 милијарди у инфраструктуру.

Истиче да је међународно право одавно погажено и да постоји само право јачег, али да нама преостаје да се позивамо на међународно јавно право и да будемо можда и једини који се тога држе у потпуности.

Каже да је захвалан нашем народу на КиМ, као и да ћемо наставити да им пружамо подршку.

Истакао је да због акција које Приштина са сарадницима предузима на међународном нивоу за улазак у бројне међународне организације.

“У овом тренутку имамо осам нота о повлачењу признања Косова, наставићемо да радимо свој посао”, рекао је Вучић

Указао је да је то тежак посао, јер ће велике силе сваку такву одлуку додатно нападати.

Истиче и да нас чека 2. или 3. новембра да биро комитета министара Савета Европе донесе одлуку о почетку процедуре пријема Косова у Савет Европе.

“Они чекају да мађарски члан напусти биро комитета, да уђе литвански члан”, рекао је Вучић и додао да унапред знамо шта су све испланирали.

“Политика наше земље је да могу да нам узму све, да нам ураде све, ми ћемо да се боримо свом својом снагом, политички и право, да чувамо своју земљу, своје границе и територијални интегритет. Изгледи су нам мали. У овом тренутку не постоји воља у српском руководству док сам председник за прихватање независности Косова и чланство Косова у УН”, нагласио је Вучић.

Американци повећавају војно присуство на КиМ, долази 300 нових војника из Илиноиса, они кажу да долазе да додатно заштите територијални интегритет и суверенитет Косова, истакао је Вучић.

Проблеми на КиМ су такви да имамо провокације Албанаца кроз полицијске јединице, а онда посебан психолошки притисак, као 6. октобра – долазак великог броја британских војника на север, шетали су се и снимали се, да се види каква је то моћ, указао је Вучић.

Наша највећа грешка је што смо прихватили да Европска унија руководи процесом решавања коначног статуса КиМ, и даље нисмо на озбиљан начин успели да поставимо питање формирања ЗСО, рекао је председник Србије у обраћању.

Вучић је рекао да је на столу предлог Немачке и Француске, о којем мора да се разговара и размишља, јер се не може “бацити кроз прозор” предлог две најмоћније земље, што је неодговорно.

“А да ли можемо да то прихватимо, нисам сигуран”, рекао је Вучић и додао да Србија има своје црвене линије, за које није сигуран да ће се некоме допасти.

Суштина предлога Немачке и Француске је да Србија допусти улазак КиМ у све међународње институције и организације, укључујући и УН, за шта би добила брзи улазак у ЕУ и вероватно значајне економске користи, за Србију је и због Устава и не само због Устава неприхватљиво да Косово буде чланица УН и то ће имати последице, рекао је Вучић.

Председник Вучић на почетку обраћања рекао је да ће говорити о: Косову и Метохији, обезбеђивању енергетске стабилности, финансијској стабилности, обезбеђивању довољне количине намирница, заштити животног стандарда грађана, новом инвестиционом цуклусу, као односу према ЕУ, али и регионалним питањима и односу према санкцијама Руској Федерацији.

“Наша позиција постаје све компликованија”, поручио је Вучић.

Подели на: