Најновије вести

Министар спољних послова Чешке у Приштини: Спровести све договоре са Београдом

Министар спољних послова Чешке Јан Липавски изјавио је у Приштини да је за интегрисање у ЕУ потребан договор са Београдом и позвао на примену свих споразума постигнутих у дијалогу.

 

“Желим да кажем да је нормализација односа суштински аспект процеса европских интеграција. Без успеха у овој области, немогуће је постићи успех у приближавању ЕУ. Две стране морају да поштују и спроведу споразуме постигнуте дијалогом”, рекао је Липавски на конференцији за медије након разговора са првим потпредседником Владе у Приштини Бесником Бисљимијем.

Липавски је потврдио да Чешка, председавајућа Европском унијом ради на унапређењу процеса либерализације визног режима за житеље КиМ, те да пружа подршку Приштини по питању владавине права, али и чланства у међународним организацијама као што су НАТО и ЕУ.

“Наша порука је јасна, грађани Косова могу да рачунају на подршку Чешке у погледу владавине права, али и чланства у међународним организацијама, укључујући ЕУ и НАТО. Моја прва посета Косову долази у тренутку када Чешка председава ЕУ. Желим да истакнем да је Западни Балкан, укључујући Косово, међу регионалним приоритетима. Наши напори су усмерени на напредак у процесу интеграције, укључујући либерализацију визног режима. Ово су технички састанци од којих се очекује да резултирају позитивном одлуком за Косово, а чешко председништво ради на овом пољу и ми то подржавамо”, рекао је Липавски.

Бисљими је навео како је створено политичко окружење у коме може да се донесе позитивна одлука у вези са процесом визне либерализације.

“Посетили смо све скептичне земље. Ми смо решили сва питања. Имамо окружење, околности у којима можемо да донесемо позитивну одлуку”, уверен је Бисљими, изразивши и очекивање да ће Чешка током свог мандата председавања Европском унијом погурати процес либерализације визног режима.

Додао је да је стављање на дневни ред заседања ЕУ 13. октобра и питања либерализације визног веома важан корак, али не и коначан.

Чешког министра Липавског у Приштини ће примити и председница Вјоса Османи и премијер Аљбин Курти.

Подели на: