Најновије вести

Вучић и Брнабићева данас са Вархељијем

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи у посети је Србији, а данас ће одвојено разговарати са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић. До састанака долази након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти именовао Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак. Како је раније најавила Верхељијева портпаролка, теме разговора биће реформе које се очекују од Србије у процесу европских интеграција. Навела је и да ће се разговарати и о другим темама од “заједничког интереса као што су сарадања у области миграција и сарадња у енергетској безбедности”.

 

Председница Владе Србије Ана Брнабић састаће се Оливером Вархељијем у 9.45 сати у згради Владе Србије.

Вархељи о Трансбалканском коридору
Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи стигао је јуче у посету Србији. Одмах по доласку посетио је “Електромрежу Србије” где се упознао са детаљима пројекта Трансбалканског електро-енергетског коридора за пренос струје.

Након тога, Вархељи ће од 11 часова разговарати и са председником Србије Александром Вучићем.

После састанка, како је саопштено, планиране су изјаве за медије.

До састанка долази након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти именовао Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак, а Рада Трајковић ће бити његова саветница.

Реагујући на то именовање, портпарол високог представника за спољну политику ЕУ Петер Стано рекао је да је од виталног значаја да Приштина поштује све неопходне кораке приликом именовања министара који представљају невећинску заједницу. У име Европске уније позвао је обе стране да раде у складу са обавезујућим споразумима о дијалогу.

“Позивамо обе стране да хитно раде на повратку косовских Срба у све косовске институције, у складу са обавезујућим споразумима о дијалогу, а све заинтересоване стране да се уздрже од било какве акције која би довела до повећања тензија у ионако крхкој безбедносној ситуацији”, нагласио је Стано.

Вучић: Прекршени све демократски принципи и норме
Председник Србије Александар Вучић поручио је да неће путовати у Тирану 6. децембра и обратио се грађанима рекавши да одлука Аљбина Куртија о именовању Ненада Рашића није добила заслужену осуду ЕУ.

Председник Вучић је именовање Рашића оценио као “срамно” и да је то “најблажа реч која може да се употреби”.

Додао је да су прекршене, не само норме Бриселског споразума, већ и међународног јавног права.

“Прекршени су сви демократски принципи и норме по којима се бира неко или се понуди некоме ко је добио велики број гласова, а не неко ко је добио један одсто гласова. И баш их брига, јер је то у складу са интересима једне европске силе и интересима које треба неко да проведе, а против Срба”, истакао је Вучић.

Брнабић: Реакција Стана срамота ЕУ
На изјаву портпарола ЕУ Петера Стана реаговала је и председница Владе Ана Брнабић која је навела да је таква реакција срамота Европске уније и да именовање Ненада Рашића није само у супротности са Бриселским споразумом, већ и у супротности са вољом народа исказаној на изборима.

“Чекали смо да видимо шта ће ЕУ рећи о именовању Рашића и дочекали још једну срамну изјаву. Именовање Рашића није само у супротности са Бриселским споразумом, већ је и у супротности са вољом народа исказаној на изборима, а што је најважнија воља”, навела је Брнабићева.

Брнабићева је навела да “после овакве срамотне изјаве ЕУ, само још једне у низу, нема никакве потребе да Србија више учествује на самитима о Западном Балкану”.

“Или ће ЕУ почети да поштује вредности које пропагира или нема више потребе да Србија у оваквој фарси учествује. По први пут, Србија неће присуствовати Самиту ЕУ–Западни Балкан који ће се одржати 6. децембра у Тирани”, нагласила је премијерка Брнабић.

Подели на: