Најновије вести

Селаковић: Србија се залаже за јачање капацитета ОЕБС-а

Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је у разговору с пољским колегом и председавајућим ОЕБС-а Збигњевом Рауом, да је Србија опредељена да даље јача традиционално пријатељске односе са Пољском, као и да се залаже за јачање капацитета ОЕБС-а. Рау је нагласио да је Србија активан партнер ОЕБС-а којем се верује.

 

Никола Селаковић је у разговору са Збигњевом Рауом поновио став Србије да је ОЕБС један од најзначајнијих безбедносних аранжмана, нарочито имајући у виду тренутне геополитичке прилике.

Вучић и Брнабићева са пољским министром
Са министром спољних послова Пољске и председавајућим ОЕБС-а Збигњевом Рауом освојено су се састали и председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

У том смислу, навео је и да је ОЕБС једини формат у којем се одвија дијалог о горућим питањима из области европске безбедности.

“Нагласио сам да се Србија залаже за јачање капацитета ОЕБС-а, посебно сам истакао значај који придајемо мисијама ОЕБС-а на терену”, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије указао је на специфичност што на територији Србији делују две мисије, једна са седиштем у Београду, друга у Приштини.

“Влада Србије и Министарство спољних послова подржавају рад мисије на КиМ, као највидљивијег статусно неутралног присуства у Приштини, чији се рад базира на резолуцији СБ УН 1244”, рекао је министар.

Нагласио је да је неопходно да мисија на КиМ сачува свој статусно неутрални приступ.

Селаковић је поручио да велики значај придајемо активностима мисије ОЕБС-а на КиМ, нарочито оним усмереним на права неалбанских заједница, интерно расељених лица и питању повратника.

Навео је податак да је у односу на сва постконфликтна подручја у свету КиМ подручје са најмањим процентом повратника, од око три одсто.

“Циљ – економска сарадња с Пољском преко две милијарде евра”
Када је реч о билатералним односима Србије и Пољске, Селаковић је изнео да је са министром Рауом посебно разговарао о економској сарадњи, нагласивши да је она прошле године износила милијарду и 693 милиона евра, а да нам је циљ да буде преко две милијарде.

У том циљу, предложио је Рауу, да до краја буде одржан пословни форум, који би додатно допринео јачању економских односа.

“Такође, захвалио сам министру Рау, као једном од министара спољних послова чланица Вишеградске групе, који је у самом почетку подржао иницијативу Отворени Балкан”, навео је Селаковић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је на састанку још једном поновио наш став по питању рата у Украјини, нашу подршку основним принципима међународног јавног права – неповредивости територијалног интегритета и суверенитета свих држава чланица УН-а, а тиме и подршку територијалном интегритету Украјине.

Навео је и да је разговарано о позицијама Србије у међународним организацијама, али и ставовима који подразумевају неувођењу санкција Русији.

Поновио је и да се Србија у таквим одлукама води искључиво заштитом својих виталних националних и државних интереса.

Рау: Србија активан партнер ОЕБС-а којем се верује
Збигњев Рау је у изјави новинарима навео да ОЕБС цени напоре Србије да сачува стабилност и безбедност и да настави јачање својих демократских институција, нагласивши да је Србија активан партнер ОЕБС-а којем се верује.

“Веома ми је драго што делимо разумевање по питању поштовања основних вредности: демократизације, безбедносне сарадње, слободе медија и владавине права, као и унапређења људских права. Мисија ОЕБС-а у Србији је спремна да настави помоћ органима Србије на свим пољима”, истакао је Рау.

Састао се и с представницима цивилног друштва, које је, како је рекао, уз медије и академску заједницу, кључно за функционисање сваке демократије.

Говорећи у капацитету шефа пољске дипломатије, Рау је изразио задовољство због повећане динамике у билатералним односима са Србијом, и најавио за ову годину отварање пољског института за културу и пољске трговинске канцеларије у Београду.

Закључио је да Пољска наставља да подржава процес евроинтеграција Србије и остаје снажно посвећена партнерству две државе.

Подели на: