Најновије вести

Петковић: Напади на Србе последица антисрпске реторике Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас, након што је на породичну кућу Зорана Јовановића у општини Витина бачена ручна бомба, да су напади на Србе последица антисрпске реторике Приштине и једностраних потеза премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

 

Настављајући на Твитеру полемику са шефицом посланичке групе Самоопредељења Мимози Кусари-Љиљи, која тврди да се дијалог води о споразуму у чијем је фокусу “узајамно признање”, Петковић је поручио да се дијалог Београда и Приштине води да би сви људи на КиМ могли нормално да живе.

“Док ви урушавате дијалог, Србима на Косову и Метохији бацају бомбе на кућу. То је последица ваше антисрпске реторике и једностраних потеза Аљбина Куртија”, навео је Петковић и објавио фотографије на којима се види бомба и оштећен прозор на кући.

Из Канцеларије за КиМ претходно је саопштено да је на породичну кућу Зорана Јовановића у селу Могила, у општини Витина, ноћас бачена ручна бомба која није експлодирала.

Раније је Кусари-Љиљи објавила да је цео процес дијалога покушај нормализације региона након ратова које је, како тврди, започела и изгубила Србија у бившој Југославији.

“Тренутни дијалог Косово-Србија је о споразуму, у центру којег је узајамно признање”, навела је Кусари Љиљи и оценила да “нема другог почетка”.

Петковић је синоћ поручио Кусари-Љиљи да Приштина треба да формира Заједницу српских општина, као и да се дијалог не води о њеним сновима и жељама већ о нормализацији односа.

“Хајмо испочетка Мимоза Кусари-Љиља, јер ништа не разумете. Дијалог се не води о вашим сновима и жељама, већ о нормализацији односа, на основу одлуке УН из 2010. У дијалогу наш однос је асиметричан, јер је само Србија чланица УН и тако ће остати. А сад мало о реалности – формирајте ЗСО”, навео је Петковић на Твитеру.

Подели на: