Најновије вести

Професори са Клинике за неурологију из Београда обавили прегледе у КБЦ Приштина-Грачаница

Професори са Клинике за неурологију из Београда посетили су данас Клиничко-болнички центра Приштина-Грачаница и на Интерној клиници у Лапљем Селу обавили прегледе и консултације са пацијентима.

 

Неуролошка обољења заступљена су код одређеног броја становника на подручју централног Космета, а када су у питању тежи и специфичнији случајеви, такви пацијенти имали су прилике да се данас консултују са професорима из Београда. По речима проф. др Братислава Лазића, директора КБЦ Приштина ова акција реализована је уз помоћ и на иницијативу Канцеларије за Косово и Метохију и од великог значаја је за пацијенте са овог поднебља, као и за њихове породице.

– Иницијатива је потекла од стране Канцеларије за Косово и Метохију, коју смо ми веома радо прихватили и екипа изузетних стручњака из Београда са Клинике за неурологију је дошла да обави прегледе, које смо организовали у оквиру Клиничко-болничког центра за оне пацијенте који имају проблеме са уско специфичном неуролошком патологијом. Ова акција је од велике користи за наше становништво на територији Косова и Метохије. Ми на овакав начин већ дуже време у континуитету имамо одређени број оваквих акција и те су акције до сада дале јако лепе резултате. Ми смо задовољни због тога и планирамо да и у будућности буде оваква сарадња са лекарима из осталих здравствених установа са територије целе Србије – каже за РТВ Грачаницу проф. др Братислав Лазић.

Проф. др Драгослав Сокић, директор Клинике за неурологију истиче да је од великог значаја њихова данашња посета због које изражава посебну захвалност Канцеларији за Косово и Метохију.

– Овде видимо врло велику разноликост свих могућих неуролошких поремећаја. Имао сам прилике да видим пацијенте који су имали различите проблеме, почевши од поремећаја говора, поремећаја памћења, понашања, компликованих епилептичних напада, пацијенти са одређеним посттрауматским стањима, дакле пацијенти са веома озбиљним, важним неуролошким поремећајима код којих је одређени степен излечења могућ помоћу контроле налаза, контроле стања – каже проф. др Сокић.

Проф. др Владимир Башчаревић наглашава да је стање у КБЦ Приштина добро и да се неуролошким пацијентима пружа адекватна здравствена заштита, а да су они данас посветили пажњу првенствено тежим случајевима.

– Што се тиче услова рада, сасвим смо задовољни. Народ који долази на прегледе има стварне тегобе, стварне проблеме. Шватамо да није лако доћи до неурохирурга. Неурохирурзи су ретка специјализација. Боље да ми дођемо овде да их прегледамо, него да сви они долазе до Београда. Оперативно лечење се овде ипак не може урадити, оно што можемо да урадимо јесу прегледи, савети за лечење медикаментима и консултације – каже за РТВ Грачаница проф. др Башчаревић.

Чине се сви напори да се пацијентима са простора Косова и Метохије олакша лечење, како овде, тако и када дођу на захтевније хируршке захвате на Клиници за неурологију у Београду.

– Ми смо апсолутно свесни огромних ограничења са којима се сусреће здравствени систем, са којима се сусреће администрациј, па и само становништво, али степен организованости је ипак импресиван – наглашава проф. др Александар Ристић.

Проф. др Векослав Митровић сматра да је овакав подухват колега из Београда од изузетног значаја.

– Ја сам сигуран да смо ми данас захваљујући уваженим колегама, професорима из Београда успели у нашој жељи да људима на овим просторима створимо атмосферу поверења у здравствени систем који мисли на њих. Захваљујем се директору Клинике за неурологију професору Драгославу Сокићу и колегама који су нашли времена да данас буду са нама – истиче проф. др Митровић.

Када су неуролошка обољења у питању, оно што је најбитније је правовремено откривање и адекватно лечење, управо у том циљу је организована данашња стручна посета. Самим тим, резултати лечења биће успешнији.

Подели на: