Најновије вести

Срби пети дан на барикадама, на северу КиМ мирно

На северу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, али је ситуација и даље напета. Барикаде Срба који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића улазе у пети дан. Север Космета блокирала је и косовска полиција, а преко прелаза Брњак и Јариње не може се ни пешке. Неопходни лекови за ухапшеног Дејана Пантића преко Еулекса достављени су тек четири дана после хапшења.

 

Професор Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је за РТС да позиције обе стране, Албанаца на Косову и српске владе, и даље остају удаљене.

“Има неких позитивних ствари, Габријел Ескобар је рекао да треба да се формира ЗСО, то је позитивна ствар и предуслов за даље разговоре са Албанцима на КиМ, али би та заједница требало да буде оно што је потписано у Бриселу, а не иновација о којој није разговарано ни са једне, ни са друге стране”, истиче Зечевић.

У многим ситуацијама се видело да ЕУ нема капацитет да одржи оно што је потписала и да је на крају потребна интервенција САД да би се неки споразум спровео, истакао је Зечевић.

Породица Пантић: Дејанова невиност се може лако доказати, ако суђење буде правично
Породица Дејана Пантића каже за РТС да је он невин и да се то може лако доказати на суду, уколико суђење буде правично.
Одаловић: Одговор Кфора може да буде негативан, али је захтев Србије враћање Резолуције 1244 у живот
Ако је долазак специјалних представника ЕУ за дијалог Мирослав Лајчака и Америке за Западни Балкан Габријела Ескобара у Београд у функцији смиривања тензија и решавања проблема на КиМ које је изазвао Аљбин Курти, то је нешто што треба поздравити, оцењује председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.

“Имамо једно стање које захтева озбиљно реаговање међународне заједнице, првенствено оних који треба да буду гарант стабилности на простору КиМ. То нису ни Курти ни његове косовске, како их он зове, безбедносне снаге. То су Унмик, и Кфор, и Еулекс у мандату који му је остављен”, нагласио је Одаловић.

Коментаришући изјаве да неће бити прихваћен захтев Србије који проистиче из Резолуције СБ УН 1244, да се на простор КиМ уз сагласност Кфора врати одређени број српских безбедносних снага, Одаловић истиче да се поставља основно питање – “а шта раде њихови војници у чијем су мандату, по којој се резолуцији немачки или амерички војници налазе на простору КиМ, ако то није Резолуција 1244 и потписани Кумановски споразум”.

Додаје да то треба да буде нешто на шта ће командир Кфора када буде добио захтев да одговори и образложи.

“Можда буде негативан одговор, али ово је начин враћања Резолуције 1244 у живот”, нагласио је он.

Ово је, истиче Одаловић, тренутак када се по питању међународне мисије мора добити одговор шта они на КиМ могу да пруже као гарант међународног права и стандарда.

Ноћ је на северу КиМ протекла мирно. Срби остају на барикадама.
Канцеларија Еулекса на Косову и Метохији потврдила је да је омогућен транспорт лекова неопходних за лечење бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића, којем је на 30 дана продужен притвор, те да је мисија предала лекове команданту косовске полиције у Лепосавићу.

“Мисија је у контакту са косовском полицијом, Специјалним тужилаштвом у Приштини, Посебним одељењем Основног суда у Приштини, као и са адвокатом господина Пантића. У складу са својим мандатом, Еулекс прати овај случај како би проценио како се њиме баве косовске власти”, наводи се у одговору достављеном Тањугу.

Премијерка Ана Брнабић позвала је Брисел да помогне да се Дејан Пантић пусти из притвора.

Дејан Пантић ухапшен је у суботу на Јарињу, после чега су Срби започели протест. Барикаде улазе у пети дан, а школе од понедељка не раде.

Касно синоћ влада привремених приштинских институција издала је, после састанка Аљбина Куртија, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара, саопштење у којем се наводи “да је постигнут договор да се уклоне барикаде на северу КиМ”.

Након састанка, Лајчак је изјавио да је најбољи начин да се барикаде на северу Косова и Метохије уклоне политичким договорима, а не булдожерима.

Мисија НАТО-а на Косову (КФОР) саопштила је да помно прати дешавања на северу КиМ и да је у блиском контакту са представницима Београда и Приштине, преноси Косово онлајн, позивајући се на портал Репортери.

Према наводима портала Репортери, Кфор није одговорио да ли ће учествовати у уклањању барикада на северу.

Специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да се САД категорички противе повратку српских снага на север Косова и Метохије.

“Ми то категорички одбацујемо. Ми то уопште не подржавамо”, рекао је Ескобар у интервјуу за Радио слободна Европа.

На то је реаговала Ана Брнабић, истичући да је Ескобар још један низу политичара који су недвосмислено против важећих резолуција Савета безбедности УН.

Подели на: