Најновије вести

Вучић: Идем у Брисел – састанак сутра у 8, нисам оптимиста

Председник Србије Александар Вучић најавио је да путује у Брисел, где ће у осам сати почети разговори. Каже да није оптимиста и да не мисли да ће доћи до неког договора, али да не жели некоме да омогући да каже да Србија није хтела да учествује у разговорима.

 

Александар Вучић је рекао да се до касно синоћ није знало када ће бити одржани разговори.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да мир на КиМ зависи од међународне заједнице и од тога да ли ће она извршити притисак на Приштину.

На питање шта ће се догодити ако дође до одлагања пререгистрације возила, Вучић је одговорио да нам то ништа не значи.

“То вам је као када студент одложи испит од јуна за септембар и оде на море. А када се врати чекају га исте муке”, истакао је Вучић.

“Разговори ће почети ујутру у 8, то значи да из Београда крећемо у 4, или 4.30, или касно вечерас”, рекао је Вучић.

Каже да нема никакве сумње да је ситуација тежа него у последњих 10 година и да проблем није само у таблицама.

Вучић је рекао и да није оптимиста да ће доћи до неког договора, већ да не жели неко да каже да Србија није хтела да учествује у разговорима.

“Отићи ћу не зато што мислим да било шта можемо да направимо и урадимо, већ да им не дам Лајбницов довољан разлог да окриве Србију да није желела у нечему да учествује. Ми смо рекли да морају да оформе ЗСО у складу са предлогом српског управљачког тима, а не немачких невладиних организација, јер се ово не прави за немачке НВО, већ за српски народ и да укину одлуку о таблицама јер су заједно са западним представницима обмањивали јавност да на то имају право, али да тајминг није добар”, рекао је Вучић.

Додао је да се и сам запитао зашто су из Брисела и њега позвали на разговор, али да је јасно да је разлог у томе што међународни представници морају да представе да су обе стране криве за овакву ситуацију.

“Урадили смо све што смо могли”
Истакао је и да у Брисел иде јер је реч о најмоћнијим земљама, са којима није добро да будемо у сукобу, јер морамо да чувамо мир и стабилност.

“Ми смо урадили све што смо могли, ако хоће – хоће, ако неће – неће. Рекао сам већ, када вас сатерају у ћошак, колико год да је тешко, немате избора”, рекао је Вучић.

Вучић: Спремни да разговарамо, али у нон пејперу нам нису дали шансу
На питање да ли је могуће да се унапреди немачко-француски предлог за КиМ, Вучић је рекао да нам нису дали никакву шансу у том предлогу.

“А како да се унапреди? За разлику од свезналица који га нису ни видели, ја га никада нисам детаљно коментарисао, иако сам писао детаљан одговор у нон пејперу који је обиман и озбиљан одговор. Ја то нисам коментарисао зато што сам оставио шансу променама и разговорима, али ако ме питате, ја не говорим ни да сам прихватио ни одбио, јер смо за разговоре спремни. И по том папиру смо спремни да разговарамо, али просто нам нису дали шансу”, поручио је Вучић.

На констатацију да Стејт департмент и Жозеп Борељ позивају Куртија да одложи одлуку, те упитан шта мисли да ће се догодити, Вучић је одговорио:

“Не мислим ништа. Да је хтео да одложи одлуку, одложио би раније”.

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је у петак да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти позвани да дођу у Брисел на састанак на високом нивоу како би се пронашло “европско решење” за “најозбиљнију ситуацију од 2013. године”.

Како је најавило Министарство унутрашњих послова привремених институција у Приштини, од 21. новембра креће новчано кажњавање оних који не одлуче да пререгиструју возила. Казна је 150 евра.

Као реакцију на одлуке Приштине, представници Срба са севера Косова и Метохије напустили су све политичке институције.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поручио је да 21. новембар не сме да се дочека без договора “или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације”.

“Кап која је прелила чашу”
Вучић је објаснио да је, када је наша делегација, коју је предводила премијерка Ана Брнабић отпутовала у Берлин на Самит Берлинског процеса, где су склопљена три важна споразума, Аљбин Курти тај дан искористио да саопшти три ствари.

“Те три ствари су довеле до тога да Срби напусте институције и да буду уверени да нема другог пута. Курти је по ко зна који пут саопштио да од ЗСО нема ништа и да је неће формирати, што је поновио и прекјуче”, рекао је Вучић.

Ко су најјачи савезници Приштине
Председник Вучић је рекао да верује Америци да покушава да убеди Аљбина Куртија да дође до договора, за разлику од ЕУ.

“Што се тиче ових других, не верујем им ништа по питању КиМ, попут Немаца, ништа, као што видите највећи су нам инвеститор, највише волим са њима да радим, али када је реч о КиМ не верујем им ни реч. Нису нам политички савезници”, казао је Вучић.

Када је у питању Велика Британија, председник каже да је коректну изјаву дао специјални изасланик британског премијера за Западни Балкан Стјуарт Пич који је рекао да Заједница српских општина мора да се формира.

“Као најјачи политички савезник, Приштини су остали Немци, наравно и ови други и Енглези, Американци, Италијани, Французи, а ми можемо да рачунамо на себе и то је то јер нама нико није стварао државу осим нас”, истакао је.

Навео је да је Курти тиме рекао да Бриселски споразум не важи за њега, односнода важе само они делови који му одговарају.

“Саопштио је да ће, што се таблица тиче, бити четири фазе – прво опомене до 21. новембра, после тога новчане казне, па одузимање таблица и потом одузимање возила до 21. априла”, подсетио је Вучић.

Кап која је прелила чашћу била је трећа порука – одлука о смени Ненада Ђурића командира за север, на шта Курти нема право, и око чега се пита.

“Срби су шватили да са тим човеком не постоји могућност за разговор”, рекао је Вучић.

“Приштина кренула у оперативну акцију протеривања Срба”
Вучић је рекао и да је Приштина кренула у оперативну акцију смишљену за протеривање Срба са севера КиМ.

“Једно је легализација позиције косовске војске, за шта би им гласали Рашић, Рада Трајковић и остали. Друго је одузимање права на заступљеност од 10 посланика од укупно 120 у косовском парламенту, а треће је декриминализација севера и даљи улазак и формализовање стационирања специјалних снага и албанске полиције и војске на северу, да би се тобож декриминализовао север КиМ, а у свари са циљем да би се протерали Срби са севера”, рекао је Вучић.

Како је рекао, други део плана је што пре расписивање избора на северу КиМ.

“Јер ће тако да обезбеде да неки Албанац победи захваљујући 500 гласова које ће да добије, али не од људи који живе на северу, већ ће да дођу из јужне Митровице, Франкфурта и ко зна одакле да гласају, а пријављени су у Бошњачкој махали у северном делу Митровице, иако ту не живе, и да изгласају нове посланике и додају на то још и гласове Раде Трајковић и других”, рекао је Вучић.

Подели на: