Најновије вести

Петковић са Ескобаром: Београд инсистира на формирању ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је  у разговору са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан, Габријелом Ескобаром, да је Београд спреман за наставак преговора, али и да инсистира на спровођењу постигнутих договора, пре свега договора о формирању Заједнице српских општина.

 

Петковић и Ескобар разговарали су о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, а током разговора било је речи и о питањима регистарских таблица и енергетике, саопштено је из Канцеларије.

Петковић је нагласио да је српска страна испунила све кораке из енергетске Мапе пута као и преузете обавезе из осталих споразума, постигнутих у бриселском дијалогу.

Он је саговорнику скренуо посебну пажњу на јучерашњу пресуду коју је на поновљеном суђењу против Ивана Тодосијевића донео такозвани Основни суд у Приштини и којом је Тодосијевић осуђен на годину дана затвора.

Подсетио је и на случај двадесетогодишњег Николе Недељковића, који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен на осам месеци затвора.

Оваквим пресудама Србима на Косову и Метохији забрањује се право на мишљење, слободу говора и изражавања и тиме укидају све грађанске и демократске слободе, рекао је Петковић.

Београд одлучно захтева пуно поштовање члана 10 Првог бриселског споразума којим се предвиђа да Срби морају бити већина у већу Апелационог суда у процесима који долазе из српских средина на КиМ, на шта су више пута указали и највиши представници међународне заједнице, истакао је Петковић.

Он је говорио и о кршењу споразума о званичним посетама којима му Приштина забрањује да буде са српским народом у покрајини.

,,Упркос свему, Београд остаје суштински заинтересован за очување мира и стабилности на Западном Балкану и апелује да се одлучним политичким и дипломатским средствима спрече сви они који прете дестабилизацијом региона и новим конфронтацијама”, закључио је Петковић.

Подели на: