Најновије вести
Рада Комазец добија награду Светосавска Благодарја.

РАДА КОМАЗЕЦ НАГРАЂЕНА СВЕТОСАВСКИМ БЛАГОДАРЈЕМ

У препуној свечаној сали Удружења књижевника Србије у Београду одржана је Светосавска академија и додељена Светосавска Благодарја. Изражавајући захвалност Светом Сави за све што је учинио за свој род и народ, српски књижевници у Његову славу одржали су традиционалну Светосавску академију негујући дух српске народне и уметничке књижевности инспирисане православном вером и народним обичајима.

 

Том приликом заслужним појединцима, институцијама и припадницима СПЦ, уручена су Благодарја, посебан вид признања Удружења књижевника Србије, за трајни допринос угледу и развоју Удружења књижевника Србије, за изузетан допринос у неговању духа српске народне и уметничке књижевности, језика, писма, културе, очувања традиције и народних обичаја између два Савиндана.
Овогодишњи добитници Благодарја су: Његова светост патријарх српски Порфирије, свештеник Угрин Поповић, Радоман Кањевац, Јавно предузеће „Пошта Србије“, Душица Ивановић, Виолета Димитрић, Гвозден Николић, али и новинарка, уредница и директорица „Панорама“- Јединство Рада Комазец.

УВАЖЕНИ КУЛТУРНИ ПОСЛЕНИК
У образложењу награде Ради Комазец, између осталог, се наводи:
-У свом досадашњем раду и доприносу култури преко две деценије Рада Комазец исписује најлепшу страницу своје биографије. Она је постала интегрални део књижевне културе свога народа, а својим радом и деловањем на простору Косова и Метохије побеђује силу наметнуте политике и у сталној је борби за очување српског језика, писма, културе и српског идентитета. Поред тога што златним пером кроз медијско деловање указује из броја у број листа „Јединство“ на континуирани прогон српског језика, културе и српског бића из наше постојбине, неуморни је борац за људско достојанство, етику, интегритет и развој српске културе у нашој јужној покрајини.
Препознатљива по великој привржености и посвећености, веома ангажована на очувању и промоцији српске културе и традиције кроз организовање бројних манифестација на Косову и Метохији од којих се нарочито истичу, изузетно организовани и посећени Песнички сусрети „Лазар Вучковић“, на којима учествују песници и културни ствараоци са целог српског говорног простора.
Рада Комазец је дугогодишња уредница часописа за културу, књижевност и уметност „Стремљења“, првог такве врсте на Косову и Метохији – наводи се у образложењу Управног одбора УКС-е и додаје:
-Комазец је потписала и уредила на десетине наслова вредних књига, поезије, прозе, историографије стваралаца са КиМ, рецензент је еминентним ствараоцима и иницијатор је даривања књига библиотекама и школама по Косову и Метохији. Рада Комазец је својим неуморним радом на промоцији и очувању књижевности, језика и културе и харизмом стекла велики ауторитет као културни посленик – закључује се у образложењу УКС-е.
СУЗЕ ЗБОГ КОСОВА
У име добитника обратила се присутним управо Рада Комазец. Беседа захвалности Раде Комазец није никога оставила равнодушног, а прекидана је громогласним аплаузом. Говорећи о борби за опстанак и очување Светосавља на Косову и Метохији потекле су јој сузе.
Комазец је у својој беседи захвалности између осталог казала:
– Родити се између манастира Крупе и Крке, живети поред Свете Грачанице, ту где је Светосавље најугроженије, примити Благодарје и захвалити се данас овде у име свих добитника, огромна је част. Где год се Србин родио и живео Светосавље му је у генетском коду.
Све су награде драге и обавезујуће, али Благодарје је изузетно признање са посебним значењем.
Свети Сава је цркву, културу, просвету и књижевност уобличио и предао их нама. Хвала онима који сматрају да ми добитници Благодарја у својим делатностима следимо пут трајног вође српског народа – рекла је Рада Комазец и наставила:
-Онако како је родоначелник српског песништва, просветитељ, први српски књижевник, први дипломата, путник, биограф, архиепископ путовао од Хиландара до Раса да мири завађену браћу, тако и данас треба сви да радимо на јединству српског народа, ма где живео. Онако како је путовао од Студенице до Никеје да моли и добије аутокефалност за Српску православну цркву, од Жиче до Јерусалима , преко Италије, Египта, ушћа Тигриса и Еуфрата преко Бугарске у Србију, тако и српски народ има свету обавезу и мисију да се свако у своме домену растрчи на све стране света и моли за спас Косова и Метохије, српске колевке и идентитета. Нека свако убаци један каменчић да би уградили најлепши мозаик. Онако како је мрзитељским и непојмљивим чином свирепи Синан паша, потомак Арбанаса , спалио мошти Светог Саве, тако пашини потомци намеравају да затру најдубљи и најстаменији национални корен Светосавља на Косову и Метохији. Светосавска мисао нас позива да чувамо своју веру, свој идентитет и будемо поносни на славну историју коју су стварали генерације наших предака.

„ЈЕДИНСТВО“- ЧУВАР СРПСКЕ КУЛТУРЕ, ЈЕЗИКА И ПИСМА
Узурпаторска и окупаторска камарила покушава затрти, избрисати, фалсификовати и присвојити нашу слободарску историју у недостатку сопственог идентитета. У веку демократије, слободе и грађанских права српски народ се поново бори против антицивилизацијских норми, које се врше сваког дана над Светосавским родом на Косову и Метохији- истакла је Комазец и додала:
Новинско издавачка кућа „Јединство“ на чијем сам челу истрајава већ осам деценија на очувању и афирмацији српског језика, културе и ћириличног писма као неодвојивог дела нашег идентитета као и ширењу истине о животу српског народа на, заиста, светој нам земљи Косову и Метохији.
Наша вера, наш језик и наше писмо, то смо ми и зато не можемо и не смемо отуђити своју сопственост. Језиком се гради идентитет, језиком се воли и мрзи. Свети Сава нас је учио љубави, а српски народ је кроз векове проносио љубав и толеранцију суживота са осталима иако је често страдао због тога. То је Светосавски пут уткан у наш идентитет, пут истинских вредности живота. Са њим се радујемо и тугујемо, са њим живимо. Нека благослов, пример и пут Светог Саве буде и нама путоказ куда и како да ходамо, окружени неманима , којим путем да бродимо у овом кратком земаљском животу. Светосавља не треба само да се сећамо , већ да га проживљавамо и да се враћамо извору са којег се напајао и Свети Сава, а то је, непресушни извор речи Јеванђеља. Свети Сава нас је учио да се знањем боримо за будућност а ове награде припадају и свим нашим драгим колегама са којима радимо и остварујемо изузетне резултате. Учинили сте нас поносним и срећним. Светосавско Благодарје за нас добитнике је мотивација и завештање да радимо и више и боље на очувању српске културе, језика, писма, вере и идентитета и да ходимо путем Светог Саве- казала је у беседи захвалности Рада Комазец.
У пригодном програму учествовали су Хор „Краљица Марија“, Вокална радионица Биље Крстић „Бистрик“, Тања Андријић (сопран) и Никола Грбић ( кантаутор).
Текст и фото: Славица Ђукић

Подели на: