Најновије вести

Селаковић: Узајамна подршка и искрено пријатељство Србије и Мађарске

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Београду са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом.

 

Никола Селаковић је, изразивши задовољство због честих и редовних контаката високих и највиших званичника две земље, констатовао да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у нашој модерној историји, као и да се заснивају на стратешком партнерству и искреној узајамној подршци и пријатељству, саопштило је ресорно министарство.

рбија, како је додао, са великим задовољством очекује предстојећу посету председнице Мађарске Каталин Новак, која ће бити још један од доказа да је наша земља високо рангирана на листи спољнополитичких приоритета Мађарске.

Посебна пажња у разговору посвећена је наставку унапређења економских веза Србије и Мађарске, све интензивној сарадњи у области енергетике, као и сарадњи кроз заједничке инфраструктурне пројекте.

Саговорници су се осврнули и значај јачања регионалне сарадње кроз иницијативе као што је “Отворени Балкан”, констатујући да је економска сарадња добар пут ка укупном напретку региона.

Министар Селаковић је саговорнику захвалио због подршке овој иницијативи и учешћа на данашњем Самиту “Отвореног Балкана”.

Шеф српске дипломатије још једном је изразио захвалност Мађарској на искреној и снажној подршци коју на највишем политичком нивоу пружа Србији у процесу европских интеграција и у међународним организацијама.

Селаковић је саговорника детаљно упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и положајем српског народа у покрајини, као и са напорима председника Александра Вучића да се осигура мир и стабилност у региону.

Министри су током састанка разменили мишљења и о ситуацији у свету и региону. Тема разговора биле су и нелегалне миграције, и истакнута је важност међудржавне сарадње у суочавању са тим изазовом.

Подели на: