среда, 08. фебруара 2023. | 21:14
Најновије вести

Следимо пут старих ратника

И данас смо суочени са тешким изазовима, али морамо следити пут који су пре сто шест година уцртали наши славни преци, рекао је, између осталог, Зоран Тодић председник Привременог органа општине Лепосавић на манифестацији обележавање овог историјског догађаја, који чува сећање на велики подвиг топличких устаника у тада окупираној Србији.

 

Обележавање овог догађаја почело је маршом ,,Стазама Топличких јунака” од Лепосавића до Сочанице, који се традиционално одржава годинама у организацији Планинарско -смучарског друштва ,,Копаоник,, који има велики број учесника.
Код спомен чесме у Сочаници служен је парастос и положени су венци јунацима који су животе дали за слободу отаџбине. Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић са сарадницима положио је венац на спомен чесми и истакао да су Србима са ових простора правда и слобода највећи идеали за које су увек спремни да се боре.
– И данас овде одајемо почаст нашим славним прецима који су своје животе положили у одбрану ових простора од најезди непријатеља. Њихова жртва сврстала их је у ред Обилића и Косовских јунака. Србија на овим просторима после свега што су јој одузели није пропала. Српско срце и данас куца за Косово и Метохију и то не може нико да заустави. Наша обавеза је да верујемо у ову земљу, нашу државу Србију. Суочени смо и данас са тешким изазовима, али морамо следити пут који су пре 106 година уцртали наши славни преци, поручио је Тодић.
Учесници обележавања сто шесте годишњице Топличког устанка положили су венце и на спомен обележје жртвама НАТО бомбардовања у Сочаници, а потом су обишли и спомен собу посвећену Топличким јунацима.
Ова спомен соба је својеврсни музеј који чува заоставштину Топличких устаника. Овде су изложени остаци оружја и оруђа тога времена, документи, списи и писма, као и униформе ратника.
Свечана академија одржана је у сали Дома културе у Сочаници, где је представљен богат културно-уметнички програм.
Обележавање Топличког устанка део је државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије. Цела манифестација протекла је у организацији Општине Лепосавић и Центра за културу,,Сава Дечанац,,у овој општини.

В. Вукојевић

Подели на: