Најновије вести

Вучић са Ескобаром о дијалогу Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић састао се са замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром са којим је разговарао о актуелним дешавањима у оквиру процеса нормализације односа са Приштином, могућностима за наставак дијалога и проналажење одрживих решења.

 

Председник Вучић је још једном истакао пуну посвећеност Србије наставку процеса дијалога и решавању отворених питања између Београда и Приштине, са акцентом на потпуној примени до сада потписаних споразума у Бриселу и поштовању међународног права, саопштила је Служба са сарадњу са медијима председника.

Габријел Ескобар изразио је очекивање да ће се дијалог Београда и Приштине о свим отвореним питањима и свеобухватној нормализацији односа наставити динамично и конструктивно, што је значајно како за грађане, тако и за свеукупан мир, стабилност и напредак региона, уз брзо окончање преговора, наведено је у саопштењу.

“Важан разговор о свим актуелним дешавањима и отвореним питањима у дијалогу Београда и Приштине уз инсистирање на пуној примени до сада постигнутих споразума, као и међународног права”, написао је председник Вучић на налогу на Инстаграму будуцностсрбијеав.

“Србија, као озбиљна, поуздана и одговорна земља, наставља борбу за очување свог народа и земље улажући максималне напоре у циљу очувања мира, стабилности и напретка целог региона”, навео је Вучић.

Петковић са Ескобаром: Београд инсистира на ЗСО
Са Ескобаром о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, разговарао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић истакао да је Београд спреман за наставак преговора, али и да инсистира на спровођењу постигнутих договора, пре свега договора о формирању Заједнице српских општина.

Током разговора било је речи о питањима регистарских таблица и енергетике и том приликом директор Канцеларије за КиМ је нагласио да је српска страна испунила све кораке из енергетске Мапе пута као и преузете обавезе из осталих споразума, постигнутих у бриселском дијалогу.

Петковић је саговорнику скренуо посебну пажњу на јучерашњу пресуду коју је на поновљеном суђењу против Ивана Тодосијевића донео такозвани Основни суд у Приштини. Подсетио је такође и на случај двадесетогодишњег Николе Недељковића, који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен на осам месеци затвора.

Оваквим пресудама Србима на Косову и Метохији забрањује се право на мишљење, слободу говора и изражавања и тиме укидају све грађанске и демократске слободе, рекао је Петковић.

Зато, Београд одлучно захтева пуно поштовање члана 10 Првог бриселског споразума којим се предвиђа да Срби морају бити већина у већу Апелационог суда у процесима који долазе из српских средина на КиМ, на шта су више пута указали и највиши представници међународне заједнице.

Ескобар је јуче боравио у Приштини где је рекао да су Сједињене Државе и остале земље такозване Квинте затражиле од владе у Приштини продужење рока за промену српских таблица на локалне, за десет месеци.

Подели на: