Најновије вести

Брнабић: Биће добрих вести о даљем јапанском улагању у Србију

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у Токију, након радне вечере са представницима јапанских компанија које послују у Србији, да су они задовољни пословном климом у нашој земљи, наводећи да ће бити добрих вести када је реч о даљем улагању јапанских компанија.

 

Ана Брнабић је новинарима у Јапану рекла да имамо велике инвеститоре из Јапана, попут “Нидека”, “Тојо тајерса”, “Мицубишија”, “Минта”, “Јазакија”, “Јапан тобака”, “Иточу”…

“Све је веће интересовање јапанских компанија да улажу у истраживање и развој”, рекла је Брнабићева након састанка са јапанским привредницима.

Навела је да је једна јапанска фармацеутска компанија “Такеда” пре десетак дана потписала Споразум о сарадњи са српским Иститутом за развој вештачке интелигенције, како би заједнички радили на једном иновативном програму.

“Сви су задовољни пословањем у Србији и, не бих да прејудицирам, али чини ми се да ћемо имати позитивне вести о даљем присуству јапанских компанија код нас”, истакла је Брнабићева.

Подсетила је да је после посете бившег премијера Јапана Шинза Абеа Србији, чијој је државној сахрани данас присуствовала, дошло до драстичног повећања јапанских инвестиција у Србији.

Вечери са премијерком су присуствовали председник “Тоyо Тире Цорпоратион” Такаши Шимизу, председник “Yазаки Цорпоратион” Рику Јазаки, те председник Управног одбора “Јапан Тобаццо” Муцуо Иваи.

Такође, ту су и били и председник компаније “Минтх Јапан” Томојуки Јамада, као и Софи Чин из “Минтх Гроуп”, извршни директор “Аутомотиве Дивисион”, дела “Тоyота Тсушо Цорпоратион” Шигеру Харада Харада као и Рикија Ивасе, генерални менаџер одсека за глобалну продају “Тоyота Тсушо Цорпоратион”, извршни потпредседник “Митсубиши Цорпоратион” Кијотака Кикући, као и један од потпредседника НИДЕЦ групе Ђунићиро Нагајама.

Бивши јапански премијер Шинзо Абе много је учинио за односе Србије и Јапана, изјавила је Брнабићева, наводећи да је њено присуство на државној сахрани Абеа израз поштовања и показатељ да Србија то не заборавља.

“Данас је била државна сахрана Шинза Абеа, човека који је изузетно много учинио за односе Србије и Јапана. Он је први премијер који је после 30 година посетио Србију, са делегацијом привредника и отворио простор за много бољу политичку и економску сарадњу Србије и Јапана”, рекла је Брнабић новинарима у Јапану.

Иако су Србија и Јапан географски знатно удаљени, после посете Абеа све се променило, додала је Брнабићева.

Подсетила је да је председник Србије Александар Вучић одликовао Абеа Орденом Србије на ленти, за све што је урадио за зближавање Србије и Јапана.

“Зато је Токио место где је високи званичник Србије морао да буде и да покаже поштовање и да покаже да то не заборављамо”, поручила је Брнабићева.

Указала је и на занимљиву чињеницу да су на данашњи дан, 27. септембра 1882. практично успостављени дипломатски односи Србије и Јапана, разменом првих дипломатских писама.

Премијерка се у Токију састала са премијером Сингапура и са председником Палауа, као и са премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

“Имала сам веома добар састанак са премијером Сингапура, са том земљом имамо све бољу сарадњу, јер се наши приоритети у развоју поклапају, будући да је Сингапур лидер у електронској управи и један од најнапреднијих у употреби вештачке интелигенције”, рекла је Брнабићева.

Најавила је да ће 3. октобра у Србији бити организована велика међународна конференција о развоју вештачке интелигенције, на којој ће учествовати и представници Сингапура.

Такође, 20. октобра у Београду ће, са Светским економским форумом, бити одржана велика међународна конференција о биотехнологији, којој ће присуствовати и два министра Владе Сингапура, најавила је Брнабићева.

“И у реформи образовања, у области дигитализације, иновација, развоја… Све нас то спаја са Сингапуром, а ја сам добила и позив за посету, и надам се да ћу ускоро моћи да одем, како бисмо даље радили на развоју наше сарадње”, рекла је премијерка.

Други добар и важан састанак, премијерка Србије имала је са председником државе Палау, која је 2019. године повукла признање тзв. Косова.

“Захвалила сам се новом председнику те земље, који је преузео дужност прошле године, и искористила разговор да направим простор за даљу политичку сарадњу са Палауом”, рекла је Брнабићева.

Додала је и да је разговарала са премијером Луксембурга Бетелом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

Подели на: