Најновије вести

У Грачаници откривена биста Николи Тесли

Биста великом српском и светском научнику Николи Тесли откривена је у парку испред зграде Општине Грачаница.

 

 

Бисту су открили председница Општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић и председник Теслине научне фондације из Филаделфије Никола Лончар.

Бисту је израдио вајар и писац пореклом са Косова, академик Светислав Арсић Басара, а општини Грачаница даривала је Теслина научна фондација из Сједињених америчких држава.

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић казала је да су она и Грачаница почаствовани што је уочи великог празника Видовдана постављена биста најбрилијантнијег српског ума, Николе Тесле.

„Ништа није случајно, Тесла је дошао међу својима, ми смо Теслин народ. Уколико нас посматра, верујем да је срећан што ће његова биста бити у близини наше Грачанице која овде броји векове. То што се ова биста налази овде заслужан је читав тим људи, захваљујем се свима који су дали допринос да биста Николе Тесле, човека натприродних способности, човека који је осавременио наше животе, краси нашу Грачаницу. Посебну захвалност дугујемо нашем академику Басари, чије је ово нажалост последње дело и Теслиној научној фондацији из Филаделфије, која нам је поклонила бисту најсветлијег ума човечанства“, казала је председница Шубарић.

Окупљенима се емотивно обратио и председник Теслине научне фондације Никола Лончар, који је честитао празник Видовдан.

„Ово што се десило са Басаром је невероватна прича. Није било давно када сам га посетио и када је обећао да ће направити ово дивно дело. Све се то на неки начин уклопило“, казао је Лончар.

Пре откривања бисте, председник Теслине научне фондације Никола Лончар је заслуженима за допринос и очувању лика и дела заоставштине Николе Тесле уручио захвалнице и ордење.

Захвалницу и орден у име Српске православне цркве примио је Епископ новобрдски Иларион, а у име Хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“ руководилац народним кухињама Светлана Стевић.

Због разумевања и значаја постављања бисте, орден и захвалница додељени су и председници Општине Грачаница проф. др Љиљани Шубарић. Исти дарови додељени су новинарки и директорици листа Јединство, Ради Комазец, која је и иницијаторка за постављање бисте у Грачаници.

Свечаности откривању бисте Николи Тесли у парку испред зграде Општине Грачнаица присуствовали су представници локалне самоуправе, грађани и гости, чланови делегација које бораве у Грачаници поводом обележавања Видовдана.

Подели на: