Најновије вести

Ускршња помоћ добротвора стигла у 14 српских породица на Косову

Захваљујући хуманитарцу Димитрију Марковићу из Бајине Баште и његовим пријатељима из Чешке, 14 породица са Косова добило је ускршњу помоћ вредну више од 5.000 евра.

 

Марковић посећује Косово неколико пута годишње, а једном приликом са њим су били и пријатељи из Чешке Јано Урбанчик, Давид Млинек и Јан Чолак.

“На Косово одлазимо четири пута годишње, некада и више и од тога једном са нашим пријатељима из Чешке. Они су са нама били за Божић, а сада смо ишли сами. У васкршњој акцији смо поделили помоћ за 14 породица, кад год је то могуће гледамо да то буде помоћ која ће дуготрајно донети корист људима у виду машина. У последњиј акцији смо купили прикључну машину за трактор и аутоматски инкубатор који је потребан људима да би од тога зарађивали и живели””, каже Димитрије Марковић за Косово онлајн.

За ускскршње празнике обрадовали су 14 породица, а игуману манастира Драганац оцу Илариону предали су новчану помоћ у висини од 1.200 евра за породицу Славише Васића из Шилова.

Душану Ристићу из Јасеновика купљен је прикључак за трактор за скупљање сена у вредности од 450 евра, Слободану Стојановићу из села Прековце код Гњилана уручена је помоћ од 1.000 евра за набавку материјала за изградњу куће, а тринаестогодишњи Младен Ђурић из села Лозиште код Бањске добио је полован лаптоп, мобилни телефон, одећу и новчану помоћ.

На питање да ли се временом повећава број донатора, Марковић каже да је на почетку носио личну помоћ за угрожене појединце и организације на Косову, али се постепено круг добротвора ширио, поготово захваљујући објавама извештаја што је био доказ озбиљног рада и залагања. Сада је сва помоћ обезбеђена личним донацијама неколико десетина грађана.

“Прикупљање помоћи за наше породице на Косову и Метохији организујемо као обични људи, у кругу пријатеља и познаника, мада има и оних који нас лично не познају, али прате наше активости преко друштвених мрежа”, рекао је Марковић.

Планирају да у јуну месецу заједно са глумицом Иваном Жигон посете Косовско Поморавље, село Јасеновик код Новог Брда и организују кутурне и духовне вечери како би људима скренули мисли са свакодневних проблема.

Марковић наглашава да су хуманитарци из Чешке су на Божић добили одликовања Српске православне цркве и додаје да су били изненађени да је неко уопште приметио њихов рад.

“Када су добили та одликовања били су одушевљени, јер ми као православци осећамо потребу да помажемо нашем народу а они немају ту врсту обавезе, али осећају велико пријатељство према Српском народу на КиМ. Одликовања свима нама дају подстрек да истрајемо у овоме што радимо и помогнемо нашем народу на Косову и Метохији и њиховом опстанку”, каже Марковић.

Подели на: