Најновије вести

Државни врх Србије на пријему поводом Националног дана Кине

Председник Александар Вучић поручио је на пријему поводом Националног дана НР Кине у амбасади у Београду, да постоји челично пријатељство две земље, да је Кина показала да је наш пријатељ и у тешким тренуцима и захвалио кинеском руководству на подршци по питању КиМ без обзира на све притиске. Амбасадорка Чен Бо изразила је спремност Кине да заједно са српским пријатељима уложи напоре за непрекидно јачање међусобног челичног пријатељства.

 

Поводом Националног дана Народне Републике Кине, у амбасади те земље у Београду приређен је свечани пријем. Амбасадорка Чен Бо је, као домаћин, дочекала и председника Србије Александра Вучића. Пријем је почео интонирањем химни две земље.

Председник Вучић је поручио да постоји челично пријатељство две земље, да је Кина показала да је пријатељ и у тешким тренуцима и захвалио кинеском руководству на подршци по питању КиМ без обзира на све притиске.

“Бескрајно сам захвалан кинеском руководству на подршци које пружа КиМ у саставу Србије и нашем територијалном интегритету и што то никада није довођено у питање, без обзира на све притиске”, истакао је Вучић.

Као што и наш однос према Кини и подршка политици очувања територијалног интегритета Кине и политици једне Кине, никада није био довођен у питање, додао је председник Србије.

“Можемо да будемо поносни на наше пријатељство. Искрено верујем да јесте реч о челичном пријатељству”, поручио је Вучић.

Председник је рекао да пре 10 година нисмо ни сањали коилко можемо да постигнемо заједничким радом и сарадњом са Кином.

Вучић је подсетио да је у време пандемије Кина помогла Србију медицинском опремом и на друге начине, и захвалио Кинезима што су показали да су наши пријатељи и у тешким тренуцима.

Истакао је да је Кина помогла Србији преузимањем Железаре Смедерево када смо претходно тражили партнере и на месечном нивоу губили огроман новац.

“Нисмо успели да решимо проблем све док председник Си, на позив председника Николића, није дошао у Смедерево и обећао да ће помоћи и од тада имамо сигурност за 5.700 људи, али и за најмање још 10.000 до 12.000 људи који раде са ХБИС смедеревском железару, која је данас друго извозоно предузеће Србије”, навео је Вучић.

Подсетио је да је у Њујорку имао састанак са министром спољних послова Кине Ванг Јием и навео да је тада још једном упутио позив председнику Сију за посету.

“Знајући колико је заузет у припреми 20. конгреса Комунистичке партије и сви са нестрпљењем очекујемо резултате когреса, да видимо какве су нове смернице за кинеску владу и руководство и да наставимо нашу изванредну сарадњу”, навео је Вучић.

Додаје да људи из Председништва имају и по три или четири састанка недељно са представницима Амбасаде Кине и да таква сарадња не постоји ни са једном другом амбасадом.

Чен Бо: Србија и Кина пример узајамног поштовања и сарадње
Амбасадорка Чен Бо изразила је спремност Кине да заједно са српским пријатељима уложи напоре за непрекидно јачање међусобног челичног пријатељства. Истакла је да Кина и Србија могу и да ће тек бити пример целом свету за узајамно поштовање и сарадњу.

Према њеним речима, упркос сложеној међународној ситуацији, а захваљујући руководству и залагању шефова двеју земаља, односи Кине и Србије су задржали висок ниво развоја.

“Две стране чврсто подржавају једна другу у очувању националног суверенитета и територијалног интегритета и заједно раде на заштити међународног система у УН”, подсетила је кинеска амбасадорка.

Како каже, од великог је значаја и привредна сарадња, која је неприкидно у порасту.

Говорећи о данашњем националном кинеском празнику, Чен Бо је указала на то да је под руководством Комунистичке партије, Кина одржала брзи економски развој и дугорочну друштвену стабилност и додала да је у Кини изграђено просперитетно друштво у сваком погледу.

Кина ће наставити да следи сопствени развојни пут, рекла је Чен Бо додајући да верује да ће стабилна и просперитетна Кина донети више извесности данашњем неизвесном свету и пружити нове могуцности.

Своје обраћање завршила је усклицима “Живела Кина! Живела Србија! Живело челично пријатељство!”.

Пријему присуствују и премијерка Ана Брнабић, министри у влади, међу којима су Синиша Мали, Зорана Михајловић, Никола Селаковић, Александар Вулин, Томислав Момировић, Ненад Поповић, Ирена Вујовић, Небојша Стефановић, Дарија Кисић, Анђелка Атанасковић, Маја Гојковић, председник Националног савета за кординацију сарадње са Руском Федерацијом и Нариодном Републиком Кином Томислав Николић, и други.

Међу званицама је и Ивица Дачић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Национални дан Народне Републике Кине је кинески дан државности, који се прославља 1. октобра, у част годишњице оснивања НРК на Тјенанмену 1949. године прогласом Мао Цедунга на тргу.

Званично је проглашен Националним даном Кине 2. децембра 1949, а то је учинила Народна политичка консултативна конференција Кине, која је у то време вршила функцију уставотворне скупштине.

Од 1949. до 1959. године велика војна парада је организована сваке године поводом Националног дана, а након вишегодишње паузе, следећа парада је организована 1984. године.

Од 1999. године параде се организују на сваких 10 година, а од те године Национални дан је постао “Златна недеља” и читава седмица је нерадна.

Подели на: