Најновије вести

Грубјешић: Шолц ће вероватно покушати све да се дијалог са Приштином што пре одмрзне

У Београд стиже немачки канцелар Олаф Шолц. Сузана Грубјешић, потпредседница Центра за спољну политику рекла је за РТС да је тема свих тема рат у Украјини, то је незаобилазно на сваком састанку, затим билетерални односи Србије и Немачке, нарочито развијени економски односи, а испред свих њих је тема Косова и Метохије.

 

Из Берлина је раније саопштено да ће главне теме посете бити европска перспектива Западног Балкана, допринос Немачке унапређењу регионалне сарадње и решавању билатералних спорова, као и заједничка реакција на дешавања у Украјини.

Немачки канцелар ће се састати са председником Александром Вучићем, нешто више од месец дана пошто је Вучић био у Берлину.

Немачка је најзначајнији економски партнер Србије – са више од шест милијарди евра трговинске размене. Више од 400 немачких компанија запошљава у Србији готово 80 хиљада људи.

Сузана Грубјешић, потпредседница Центра за спољну политику рекла је, гостујући у Дненвику РТС-а, да очекује стандардне поруке које смо слушали пре месец дана када је председнк Вучић био у званичној посети Немачкој.

Према њеним речима, тема свих тема је рат у Украјини, то је незаобилазно на сваком састанку, билетерални односи Србије и Немачке, нарочито развијени економски односи.

Подсећа да је Немачка овде појединачно највећи инвеститор. Са Немачком имамо највећи трговинску размену од свих земаља ЕУ, ту је регионална стабилност, регионалне иницијтиве које постоје мислим на Отоврени Балкан и Берлински процес – то су теме које су важне, напоменула је Грубјешићева.

Дакле, то су теме које су важне, а испред свих њих је тема Косова и Метохије, подвукла је Грубјешићева.

Одговарајући на питање да ли ће доћи до нечег конкретног у дијалогу Београда и Приштине, она је рекла да нема превелика очекивања.

“Имам у виду последње изјаве Куртија, свако одбијање да се учествује у дијалогу, а пре свих тема је ЗСО, већ упорно инсистирање на признању”, каже потпредседница Центра за спољну политику.

Према њеним речима, Немачка је заинтересована и нова влада је активнија на целом Западном Балкану.

Вероватно ће Шолц покушати све да се дијалог одмрзне и настави у најскорије време, каже Грубјешићева.

О европској перспективи
Тешко да ће се у скорије време набоље променити нешто што се тиче европске перспективе, рекла је Грујбешићева.

Не очекујем да се на јунском самиту битно померимо са места на коме смо сада. Србија не може да очекује да ће отоврити кластер три који је технички спреман, Северна Макеоднија и Албнаија неће добити датум за отпочињање преговора о приступању, каже Грубјешићева.

Шолц одлази и у Бугарску, влада је у кризи, једна колаициони партнер је напустио владајућу колаицију због политике према Северној Македонији оптужујући остале да су попустљиви према Северној Македонији, истакла је она.

У јуну се од тога ништа неће дестити, далеко је и БиХ од статуса канидата, Косово неће добити визну лиерализацију, самит ће се више бавити земљама источног партнерства које су аплицирале за чланство, напоменула је Грубјешићева.

Канцелар Шолц не иде у БиХ. “Немачка има свог човека у БиХ, Кристијана Шмита, канцелар неће отићи тамо, али ће тема БиХ и питање њене функционалности како да брже наредује сигурно бити на столу”, закључила је Грубјешићева.

 

Подели на: