Најновије вести

Билчик: ЕУ спремна за проширење, Београд и Приштина да нормализују односе

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да је ЕУ спремна да усредсреди своју енергију, ресурсе и политичку вољу ка процесу проширења. Истакао је да до проширења може да дође чим земље кандидати за то буду спремни и испуне услове.

 

Владимир Билчик је новинарима у Бриселу рекао да Београд и Приштина морају да нормализују односе и поручио да се нада обећавајућим вестима са сутрашњег састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Билчик је, коментаришући данашњи говор председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен који се односи на проширење ЕУ, указао на значај спровођења реформи и усклађивања Србије са политиком ЕУ.

“Процес напредује и мислим да то шаље веома јасну поруку свима онима у региону који можда имају питања и сумње. Не, није тако. Игра почиње”, рекао је Билчик.

Додао је да процес проширења у великој мери зависи од лидера у региону.

“Зато што је то проширење какво познајемо, што значи да се морају испунити услови, али је ЕУ спремна да усредсреди своју енергију, ресурсе и политичку вољу у овај процес. Тако да се то може учинити што је пре могуће и чим земље кандидати буду спремни”, рекао је Билчик.

Билчик је истакао да је то и “врло јасна порука” свима у Србији.

“Сви знамо шта треба да буде урађено. Нормализација односа са Приштином, а знам да то није само у рукама Београда, него у овом тренутку и у рукама Приштине”, нагласио је Билчик.

“Реформе задатак за владу, парламент и друштво”
Указао је и на значај реформи и наставка њиховог спровођења.

“То је задатак за владу, парламент и друштво. У овом тренутку, када посматрам политичку ситуацију у Србији, ствари се не крећу како би требало. Веома је важно да постоји стабилност, која доноси простор за реформе и да се наставе разговори о изборима”, рекао је Билчик.

“Проширење везано за усклађивање са политиком ЕУ”
Додао је да је проширење у великој мери везано и за усклађивање са политиком ЕУ.

Билчик је рекао да жели да Србија сарађује са ЕУ и истакао да би ЕУ желела да се Србија усклади са блоком и у спољнополитичким ставовима, и то не само када је у питању Русија, већ и друге земље, као што је Иран.

“И да се усклади са рестриктивним мерама према Русији”, поручио је Билчик.

Указао је да је Фон дер Лајенова јасно истакла да ЕУ треба да се прошири и да не треба условљавати “даље проширење”.

“То је јасна порука свим скептицима унутар ЕУ”, нагласио је Билчик.

Навео је да је проширење поново стављено на дневни ред Европске комисије, али и држава чланица, што, како је указао, показује и обраћање председника Европског савета Шарла Мишела на Бледу.

Проширење се “неће догодити само од себе”
Билчик је поручио да ЕУ стоји уз Украјину и навео да ће на јесан први пут бити објављени извештаји о Украјини и Молдавији, као и о Западном Балкану.

“Србија преговара годинама, Црна Гора преговара годинама, Северна Македонија, Албанија…. Ви сте предводници. Надам се да ово видите као прилику за све у региону и надам се да можете да сарађујете са нама и напредујете. Ово треба посматрати као шансу”, рекао је Билчик.

Додао је да се проширење “неће догодити само од себе, већ само на основу стварне посвећености обе стране и напорног рада на обе стране”.

“Драго ми је да је Урсула фон дер Лајен била врло јасна и да је послала врло јасну поруку. Надам се да ће се ово озбиљно шватити. Потребан нам је озбиљан рад и мање цинизма када је проширење у питању, као и више ангажовања политичких лидера”, рекао је Билчик.

Закључио је да је ЕУ спремна да се ангажује по том питању и изразио наду да ће и њени партнери у региону моћи да буду подједнако ангажовани.

Подели на: