Најновије вести

Високи Дечани: Посета дипломата за очување културне баштине и слобода свих заједница

Посета дипломата из више од 20 земаља манастиру Високи Дечани значајна је подршка очувању духовне и културне баштине и поштовању владавине права и слобода за све заједнице на Косову и Метохији, оценили су представници средњовековног манастира.

 

Братство манастира Високи Дечани захвалило је међународним представницима на свесрдној подршци, која је посебно важна за очување баштине СПЦ на Косову и Метохији.

“Манастир Високи Дечани, као и све остале светиње СПЦ на Косову и Метохији, од којих су четири на листи светске културне баштине УНЕСКО, остаје широм отворен за све људе добре воље”, наведено је у саопштењу након јучерашње посете дипломата.

Земље Квинте подсетиле су прошле недеље да је уставни суд у Приштини у мају 2016. потврдио власништво манастира Дечани над хектарима земљишта, те да одлука Уставног суда још увек није спроведена упркос овој законитој одлуци и захтевима да се спроведе.

“Спровођење владавине права и поштовање независности правосуђа су обавезе свих демократски изабраних влада. Они су такође неопходни предуслови за демократску консолидацију Косова и његову интеграцију у европске и евроатлантске институције”, поручили су из амбасада пет западних земаља.

“Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава уједињени су у подршци демократској и европској будућности Косова. Стога, поново позивамо Владу Косова да без даљег одлагања, у потпуности изврши законит упис земљишта манастира Дечани у складу са одлуком Уставног суда”, наведено је у саопштењу Квинте.

Подели на: