Најновије вести

Пред састанак у Бриселу – европски план за КиМ у фокусу

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састаће се у понедељак у Бриселу. Први пут ће у фокусу бити европски предлог о нормализацији односа који је де факто признавање, изјавио је високи европски званичник који није хтео да буде именован, потврђено је РТС-у. Шеф српске дипломатије каже да председника очекује тежак дан у понедељак и да је Србија под великим притисцима Запада.

 

Дан након што је европски посредник у дијалогу рекао да би састанак Вучића и Куртија требало да заврши прихватањем предлога о нормализацији односа, из Брисела стиже нови сигнал. Извор неименован, вест потврђена новинарима на неформалном састанку.

“Састанак Вучића и Куртија је први који се фокусира на европски предлог о нормализацији односа који је де факто признање Косова. Заједница српских општина је део тог предлога. То је одавно преузета обавеза и мора да буде испуњена, а не условљавана. Прихватање предлога је прихватање и ЗСО и мора да буде решавано као приоритет”, изјавио је неименовани извор у Бриселу.

Приоритети Београда остају непромењени, понавља шеф српске дипломатије – неприхватљиво је признање Косова и чланство у Уједињеним нацијама. Верује да ни грађани ни њихови политички представници нису свесни притисака и уцена којима смо изложени.

“Када неко каже да је тешко одбити план ЕУ и Америке ваљда је јасно да то нешто значи. Често чујем да сваки дан неко охрабрује Вучића да нешто одбије или му каже немој да учествујеш у преговорима. Овде је ствар како учествовати у преговорима, изборити се за државни интерес, али и изборити се и за будућност Србије и економски напредак. То је суштина”, напомиње Дачић.

За Србе на КиМ суштина преговора је примена споразума од пре 10 година. Очекивања уочи нове рунде дијалога износи потпредседник Српске листе.

“А то је формирање Заједнице српских општина онако како је то договорено, да то буде кровна институција која ће заштитити појединачна и колективна права српског народа”, истакао је Игор Симић, потпредседник Српске листе.

Прихватању европског предлога противи се део опозиције. Двери, Заветници и коалиција НАДА понављају уочи састанка у понедељак да је за њих европски предлог ултиматум и гажење Устава.

Додају да су спремни да се против њега боре свим легитимним средствима.

Подели на: