Најновије вести

Старовић за РТС: Сада је лопта у дворишту Приштине, мора да спроведе оно што је потписала

Немања Старовић, државни секретар у Министарству одбране, рекао је за РТС да Приштина није спремна да испуни нужни предуслов да бисмо могли говорити о некаквом путу ка новом оквирном споразуму, а то је формирање ЗСО.

 

Председник Србије Александар Вучић и представник привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдили су да ће се 18. марта састати у Охриду у оквиру дијалога уз посредство ЕУ, објавила је Европска служба за спољне послове.

Немања Старовић, државни секретар у Министарству одбране рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да никакве капитулације неће бити, упркос тешким околностима и притисцима Србија и председник неће прекорачити две црвене линије.

Према његовим речима, једно је питање тзв. међусобног признања, што је бесмислена флоскула, која значи жељену обавезу Србије да се сагласи са једнострано проглашеном независношћу КиМ и друга црвена линија је жељена сагласност Србије на чланство Приштине у УН.

Истиче да је јуче председник Вучић важне поруке послао грађанима у вези са геополитичким околностима, имајући у виду окружење у коме се налазимо – које је битно другачије од онога пре десет година, а додатно неповољно по све нас је рат у Украјини, па морамо прилагодити наш приступ тим нимало захвалним околностима.

Говорећи о посети Мирослава Лајчака Приштини, Старовић каже да морамо разумети позицију Лајчака која подразумева ту врсту потребе да емитује службени оптимизам у функцији посла којим се бави.

“Кључног напретка није било, Приштина није спремна да испуни нужни предуслов да бисмо могли говорити о некаквом путу ка новом оквирном споразуму, говоримо о формирању ЗСО”, каже Старовић.

Јуче је стигла порука да Вашингтон жели брзу финализацију, али није могуће одредити конкретан временски оквир.

“Није ЗСО једини исказ и потреба који произлази из интереса српског народа али је важан механизам за реализацију колективних права. Када говоримо о свим проблемима од поља безбедности, услови би били биљи да је ЗСО већ формирана”, рекао је Старовић.

Уз све ово још једна важна димензија – да питање ЗСО говори о томе има ли преговарачки процес свој кредибилитет, каже државни секретар.

“Има дезинформација, ова фаза значи да се воде разговори о плану имплементације, без утврђивања плана имплементације нема споразума, план имплементације може бити усаглашен једино ако ЗСО представља нулту тачку. То је позиција Србије”, указао је Старовић.

Према његовим речима, сада је лопта у дворишту Приштине, мора да спроведе оно што је потписала.

Не би било добро да спровођењем погрешне тактике олакшавамо посао Куртију, рекао је Старовић.

Постоји градација, у срцу проблема су темељне вредности, дух народа, на вишем нивоу су интереси, очување територијалног интегритета, из тога произлази стратегија и онда потези. Често се ту меша тактика са стратегијом, подвукао је Старовић.

Србија “истрајава на курсу визави рату у Украјини”, а то је подршка територијалном интегритету, не желимо да се поставимо као страна у ратном сукобу, каже он.

Србија представља једину европску државу која се није придружила санкцијама, имајући у виду подршку Русије, као спречавање резолуције 2015, где би били проглашени јединим геноцидним народом, подсетио је Старовић.

Када год да се рат заврши биће потребна улога Србије, да би се међународни односи вратили у нормалу, додаје Старовић.

Говорећи о положају Срба на КиМ, Старовић каже да је живот Срба тежак од 1999. па надаље, имамо пораст насиља усмереног према Србима и понавља да би Срби били боље заштићени да је формирана ЗСО.

 

Подели на: