Најновије вести

ЕУ позвала Вучића и Куртија на састанак у Бриселу

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти позвани да дођу у Брисел на састанак на високом нивоу како би се пронашло “европско решење” за “најозбиљнију ситуацију од 2013. године”. РТС-у је из Председништва потврђено да је позив стигао, али да се не зна када ће састанак бити одржан и да ли ће председник присуствовати.

 

“Надамо се да ће моћи да дођу веома брзо”, рекао је Петер Стано новинарима напомињући да су Вучић и Курти позвани да би разговарали о “начину да се пронађе излаз из ситуације која је најозбиљнија од 2013. године”.

Разлог за позив на састанак је “хитност ситуације да би се нашло европско решење”, објаснио је Стано.

“Надамо се да ће моћи да дођу веома брзо, да бисмо могли да решимо то питање, пре 21. новембра, а не после, као што је и рекао високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ”, изјавио је Стано.

Портпарол високог представника ЕУ поновио је да ЕУ наставља свој посреднички рад да би се “дошло до европског понашања које води у европско решење”, каже Стано.

Одговарајући на питање новинара о спекулацијама у приштинским медијима да постоји договор између Београда и Приштине око регистарских таблица, што је Београд демантовао, Стано је рекао да су “спекулације контрапродуктивне”.

ЕУ не коментарише “написе у медијима као ни интерне процесе који се воде на радном нивоу, то су дипломатски процеси који се одвијају иза затворених врата”, рекао је Стано.

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да Срби са Косова и Метохије и Београд траже да се потписано имплементира и поштује, као и да је Београд забринут, јер не види код Приштине плодове разговора са ЕУ и САД.

У Београду се очекује одговор – да ли се поштује бриселски споразум
Шеф српске дипломатије очекује одговор – и из Уније и из Приштине – да ли се поштује бриселски споразум. Од тог ишода зависи и каже, наставак дијалога као и разговор о повратку у институције.

“Да ли тај споразум постоји или не. Значи то су предуслови да се настави са активностима српских представника на КиМ. О овоме не желимо да разговарамо на такав начин да будемо увучени у те разне лажне информације које се свакога дана објављују. Знају се наши принципијелни ставови, ово је питање које је наметнуто од стране Куртија и ЕУ је обећала да ће решити то питање односно да ће се све завршити без инцидената и да ће се наћи неко компромисно решење. Ми смо спремни да будемо део решења, али свакако нећемо одступити од свог става”, рекао је Дачић.

Први преговарач Приштине у дијалогу са Београдом отворио је јуче још једно питање. У преговорима са Унијом, Бесник Бисљими тврди да сада има 20 модалитета о којима су разговарали. И док из Приштине стижу вести о договору, Аљбин Курти из Естоније поручује да до њега, ипак, није дошло.

“Мој први потпредседник Владе је у редовној и интензивној комуникацији са Бриселом да се ово питање реши. Има 9.000 аутомобила са нелегалним таблицама, тако да је то екстремна мањина Срба који одбијају ове таблице. Дајемо све од себе да одржимо законитост и уставност, с једне стране и мир и сигурност с друге стране. Видећемо колико ћемо бити успешни у овим новим преговорима. Потребан нам је коначни споразум са Србијом за нормализацију односа уз обострано признање”, рекао је Курти.

Како је најавило Министарство унутрашњих послова привремених институција у Приштини, од 21. новембра креће новчано кажњавање оних који не одлуче да пререгиструју возила. Казна је 150 евра.

Као реакцију на одлуке Приштине, представници Срба са севера Косова и Метохије напустили су све политичке институције.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поручио је да 21. новембар не сме да се дочека без договора “или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације”.

Подели на: