уторак, 17. маја 2022. | 09:32
Најновије вести

Косовска полиција затвара све алтернативне путеве на северу КиМ

Министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свечља изјавио је да на северу Косова и Метохије неће бити нелегалних путева према централној Србији и да ће централне власти затворити све пролазе сем административних пунктова.

 

“Ако буде 70 путева, затворићемо још 70. Не постоји илегалан начин. Спремни смо да повећамо број, онај ко буде ишао на дијализу имаће прилику да бира. Север нико не криминализује, нема притужби грађана да се полиција на том подручју дискриминаторски понаша, нити смо рекли да је неко крив за нападе који су се догодили”, рекао је Свечља на седници скупштинске комисије за безбедност.

Кфор је саопштио да “подржава напоре косовских институција да ојачају владавину права и да сузбију криминалне активности на Косову”.

“И даље подржавамо косовску полицију да спречи кријумчарење и трговину људима, такође на северу Косова. У периоду од 26. до 28. априла, Кфор је – у блиској сарадњи са косовском полицијом и Министарством унутрашњих послова – предузео радње на обнови два пута у близини административног прелаза. Било каква безбедносна мера у циљу побољшања рада полиције и одржавања сигурног и безбедног окружења мора бити пропорционална потребама локалних заједница и слободи кретања локалног становништва”, навео је Кфор.

У саопштењу истичу да Кфор остаје у потпуности фокусиран на свакодневну имплементацију свог мандата УН, који је проистекао из Резолуције 1244 Савета безбедности УН из 1999. године, како би обезбедио безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице које живе на Косову.

На седници је посланик Српске листе Славко Симић критиковао операцију полиције на северу којом су затворени алтернативни путеви, посебно због постављања баријера копањем рупа, тврдећи да су то путеви који спајају села, чиме је отежано кретање мештана.

Симић је, како су пренели медији у Приштини, рекао да је операција полиције изведена без координације са полицијом и локалном самоуправом, истичући да су у Приштини изабрали погрешан политички приступ према Северу.

“Позивам све политичке актере да не криминализују Север. Иначе, Север, у односу на свих осталих седам региона, има најнижи ниво криминала”, рекао је Симић.

Свечља је навео да је било иницијатива из Приштине за отварање трећег административног пункта на путу код села Извор, додајући да су у Београду одбили такву могућност.

Најавио је да ће ускоро бити откривено ко је нападао полицију на северу КиМ, тврдећи да полиција има сву подршку, не само политичку, већ и логистичку и стручну, као и многе савезнике за решавање тих случајева.

“Одговорне ћемо свакако привести правди, за шта немамо добро искуство. Било је на десетине напада који су се раније дешавали на том подручју и нико није реаговао. Енвер Зимбери је убијен, службеник Еулекса је убијен, институције су нападнуте, гранични пунктови су спаљени, центри за регистрацију грађана, било је кршења закона која нису откривена. Овакав имунитет од закона више неће постојати. Ко год да се бави криминалним радњама, свако ко крши закон, ми ћемо се потрудити да га приведемо правди, без дискриминације, без икакве сумње и без икаквог заобилажења”, рекао је Свечља.

Подели на: