Најновије вести

Ховенијер: Формирање ЗСО хитан задатак за Приштину

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер, рекао је да је формирање Заједнице општина са српском већином хитан задатак за тзв. Косово.

 

Ховенијер је рекао да је ЗСО суштински елемент у споразуму за нормализацију односа са Беогрдом и да као таква мора да се примени, како би се обезбедило чланство у европским и евроатлантским структурама, преноси приштински Репортери.

„Косово се 2013. године обавезало на стварање Заједнице општина са српском већином. Дуго смо били веома јасни и очекујемо да ће то бити урађено, а сада је то још һитније питање јер је то суштински елемент одговорности Косова и посвећености Косова чак и Бриселском споразуму, али и када је у питању споразум о нормализацији односа“, изјавио је Ховенијер на РТВ 21.

Он је рекао да САД поздрављају нацрт визије ЗСО премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али да се сада мора ући у практична питања израде статута којим се та визија спроводи.

„Свестан сам да је Управљачки тим изнео предлог за сто, свестан сам да су многи људи оценили да овај предлог Управљачког тима превазилази овај оквир или ограничења која сам описао. Бриселски споразум описује да менаџерски тим ради овај посао и излаже предлог на сто, али Бриселски споразум такође заһтева да стране о томе разговарају и преговарају“, рекао је амерички амбасадор у Приштини.

Подели на: