Најновије вести

Ескобар: Тензије на северу КиМ због неспремност Приштине да саслуша међународну заједницу

Амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар, изјавио је да је ескалација тензија на северу Косова и Метохије делимично резултат неспремности Приштине да саслуша међународну заједницу.

 

Габријел Ескобар наводи да је Приштине непотребно изазвала тензије инсистирањем на коришћењу општинских објеката.

“Постоје и друге зграде из којих се може радити, а ако ништа друго, пандемија коронавируса нас је научила да можемо да радимо и са алтернативних локација”, рекао је Ескобар за радио Би-Би-Си.

Он је истакао да су напори међународног фактора да координира са привременим приштинским институцијама наишли на отпор.

“Није било потребе да се иде у те зграде…Курти нас је уверио да ће ти градоначелници вршити само административна овлашћења и обављати основне општинске услуге”, навео је амерички изасланик.

Он је поновио да се круг насиља мора прекинути и да обе стране, и Београд и Приштина, имају одговорност да делују у том правцу.

“Охрабрили смо обе стране да се укључе у дијалог”, поручио је Ескобар.

Ескобар ће заједно са европским изаслаником за западни Балкан Мирославом Лајчаком посетити Приштину и Београд 5. и 6. јуна.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је 30. маја да је због некоординације привремених приштинских институција са САД, у вези са акцијама на северу Косова и Метохије, Приштина искључена из највећих војних вежби НАТО савезника у регион Балкана, ДЕФЕНДЕР-Еуропе.

Подели на: