Најновије вести

Мишел уочи посете Београду: Потребна нова политика проширења ЕУ

Уочи сутрашње посете Београду, председник Европског савета Шарл Мишел је изнео план за реформу политике проширења и подржао идеју о формирању Европске политичке заједнице, истакавши да она не би била замена за приступање Европској унији.

 

Шарл Мишел најавио је да ће 23. јуна у Бриселу бити одржан самит лидера ЕУ и Западног Балкана на којем ће главна тема бити политика проширења.

Председник Европског савета Шарл Мишел сутра долази у посету Београду.

Са председником Србије Александром Вучићем прво ће обићи Научно-технолошки парк на Звездари, где ће, како је саопштено из Председништва, бити потписан уговор о заједничком пројекту.

Након тога, уследиће састанак Вучића и Мишела на Андрићевом венцу, после којег ће се обратити медијима.

Мишел је оценио да процес проширења треба да буде “бржи, постепен и реверзибилан”, наводећи да партнерима на Западном Балкану треба понудити социјалне и економске предности већ током процеса преговора о чланству, уместо да се чека на њихов крај.

Према Мишеловом мишљењу, процес се одугловачи већ 19 година, од самита у Солуну, “некад из добрих, али често из погрешних разлога”.

“Решење је у прогресивној и постепеној интеграцији, већ током процеса приступања. Када држава испуни потребне стандарде у датом сектору, може активно да учествује са саветодавним гласом у раду Савета министара у зависности од дневног реда”, тврди председник Европског савета.

Према Мишеловом предлогу, земља кандидат би се постепено интегрисала у активности ЕУ, пошто се потврди њена усклађеност са европским правом, у одређеним областима унутрашњег тржишта, роминга или заједничког енергетског тржишта.

Истовремено, достизањем потребних мерила земља би имала приступа европским програмима и фондовима већ у фази приступања. С друге стране, ако нека земља одустане од владавине права, неке од користи стечених интеграцијом могу јој бити одузете, наводи Мишел.

Председник Европског савета подржао је иницијативу француског председника Макрона о формирању Европске политичке заједнице и најавио да ће овог лета покренути консултације о томе са заинтересованим државама

“Желим да будем потпуно јасан: циљ ове иницијативе ни на који начин није да замени проширење, или да пронађе нови изговор за одуговлачење. Није ни гаранција да ће они који учествују једног дана бити чланови Европске уније”, истакао је Мишел.

Председник Европског савета наводи да би Европска политичка заједница окупила државе на простору “од Рејкјавика до Бакуа и Јеревана” и радила на промоцији заједничких вредности и интереса, мира и стабилности на континенту.

Мишел је изјавио да би чланови ове заједнице могле да буду земље Западног Балкана, придружене земље Источног партнерства и друге европске земље са којима ЕУ има блиске односе.

Спољна политика би била главна област сарадње унутар ове Заједнице, а шефови држава или влада земаља учесница би преузели вођство и састајали се најмање два пута годишње, поручио је Мишел.

Подели на: