Најновије вести

Вучић: Обратићу се грађанима 8. октобра и говорићу о свим важним питањима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће се обратити грађанима у суботу, 8. октобра, и да ће тада говорити о потезима и мерама, као и о томе какву ћемо политику водити у наредном периоду. Истиче да се не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери.

 

Председник Вучић је у Инђији, где је присуствовао отварању фабрике “Грундфоса”, најавио да ће се обратити грађанима и том приликом говорити о потезима које ће повући држава у вези са свим важним политичким и економским питањима.

“О свим важним питањима, свеобухватно о свим нашим потезима, мерама, политици, економској и енергетској током зиме и снабдевању храном”, рекао је Вучић.

Казао је да ће тада обавестити грађане и када је реч о платама и пензијама за грађане и, како је рекао, другим акцијама које ће држава предузети.

“И шта су наше мере за уштеду енергије, и како да ‘презимимо’ и јесен и зиму, и шта све треба да урадимо и какву ћемо политику да водимо у наредном периоду, имајући у виду шта се све дешава”, рекао је Вучић.

Рекао је да ће већ од петка имати важне састанке, да прво долазе европарламентарци и немачки изасланик за Западни Балкан у вези са припремом Берлинске конференције, односно самита.

“Затим, у суботу идем у Бугарску где ћу имати сусрет са Урсулом фон дер Лајен и са колегама из Бугарске, Грчке и Северне Македоније, где су нам важни још неки договори. Већ у понедељак ћу у Будимпешти разговарати са Орбаном и Нехамером око мигрантске политике”, навео је Вучић.

Такође, истакао је да ће говорити када види шта ће се дешавати са Саветом Европе и тзв. републиком Косово.

“И да ли ће заиста покренути целу процедуру око пријема тзв. Косова у чланство Савета Европе, 4. и 5. октобра ћемо то видети. Биће још неки ствари 4. и 5. октобра. Такође, 6. октобра је велики самит Европске политичке заједнице 41 земље у Прагу и у томе ћемо учествовати. Такође, 7. октобра ћемо имати отварање фабрике МТУ, једне од најважнијих фабрика, после више година напорног рада”, навео је Вучић.

Председник је рекао да Србија не може и неће да призна очекивану одлуку Државне думе Русије о пријему територија Украјине на којима су одржани референдуми, јер се држи међународног јавног права и Повеље УН.

“Ми штитимо сопствени територијални интегритет и у нашем је најбољем интересу да штитимо територијални интегритет међународно признатих земаља и то је једино што сигурно не може да се мења, то су ствари које су за нас од пресудног значаја”, истакао је Вучић.

Додао је да Србија у том случају више не би имала никакву позицију не само када је реч о КиМ већ и око поштовања које данас заслужује у међународној заједници.

Председник је истакао да се он не бори ни за Владимира Путина ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

Вучић је, на питање од кога долазе притисци, о којима се може чути у медија са националним фреквенцијама, одговорио да је довољно погледати неке од њих да би се видео колики је свакодневни и огроман притисак на наше руководство.

“Не борим ни за Путина, ни за Бајдена. Ни за кога. Борим се за ове дивне људе у фабрици у Инђији, за свакога од вас, за све грађане Србије, за ову земљу. Баш ме брига за све стране лидере, за све шта имају да поруче Србији, гледам да у овим тешким тренуцима Србија не буде на њиховом удару”, поручио је председник.

Осврнуо се и на речи бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел “о дану после”, јер тај дан, како је рекао, не постоји.

“Неко мора да гледа шта ћемо сутра када буде мир, да ли смо сачували своје позиције, да ли смо успешно одбранили наше интересе или нисмо. Постоје бројни притисци и они ће се умножавати. Рекао сам много пута да ће после 15. септембра бити неподношљиви”, додао је Вучић.

Казао је да очекује да ће после свих разговора које ће имати наредних дана моћи више да говори грађанима о томе.

Када узмете нешто што је потпуно неважно, један бирократски документ (план консултација министарстава спољних послова Србије и Русије) без суштинске снаге да га искористите како је то учињено у многим медијима за бруталан и жесток напад на Србију, како је додао, онда шватите да су ти медији политички инструмент.

“Када буду говорили следећи пут о независности медија, само ћу да подсетим на те примере из Вашингтона и Брисела. Петнаест минута после њихових речи (реакција на план) објављују најпрљавију пропаганду против Србије, а да нису прочитали ништа. Али то говори да имају све мање стрпљења, да је нервоза све већа”, рекао је председник.

Вучић је указао да очекује да ће код нас све групе за притисак сада бити ангажоване – део медија и политичких странака који су плаћени, и то и за једну и за другу страну.

“За нас који нисмо плаћени од странаца остаје да водимо бригу о Србији и њеним интересима”, поручио је Вучић.

На додатно питање од кога долазе притисци, рекао је да одговара прецизно и да зна докле може да иде а да не нашкоди земљи.

Ако будем на Самиту у Прагу, износићу ставове Србије
Председник је рекао да ће се тек видети ко ће све бити присутан на првом Самиту европске политичке заједнице у Прагу, али да ће он, уколико буде присуствовао, износити ставове Србије.

Како је нагласио, видеће се шта ће све да се дешавати уочи скупа у Прагу 6. октобра.

“Видећемо све. Ако будем присуствовао, износићу ставове Србије, али видећемо, ствари се данас мењају невероватном брзином”, рекао је Вучић.

Подели на: