Најновије вести

Петковић: Курти покушава да изједначи жртву и џелата

Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да такозвани премијер Косова Аљбин Курти својим изјавама покушава да изједначи жртву и џелата.

 

“Када се Аљбин Курти усуди да говори о томе како Београд жели “територију без других на њој”, вероватно полази од себе и својих претходника који су етнички од Срба очистили Косово и Метохију и по ко зна који пут покушава да изједначи жртву и џелата”, навео је Петковић у саопштењу.

Он је навео да то, притом, говори представник привремених институција у Приштини које су извршиле сецесију јужне српске покрајине и погазиле, заједно са својим западним менторима, све норме међународног права када је реч о суверенитету и територијалном интегритету Србије као међународно признате државе и чланице УН.

“Због планског и системског протеривања Срба од стране политичких структура из Приштине, етнички су оштећени готово сви градови и већина села на Косову и Метохији, који су вековне колевке српског народа, и то је и дан данас реалност у покрајини коју безочном заменом теза покушава да прикрије Курти”, рекао је Петковић. .

Он је оценио да Курти на тај начин шири само застрашујуће дезинформације, “већ поново досипа со на рану протераним Србима, који су морали да напусте свој кућни праг пред вихором насиља Приштине, а реч је о преко 212.000 прогнаних Срба”.

“О односу Приштине према Србима најбоље говори случај Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ðаковици, којој је и даље забрањено да купује хлеб у локалном маркету, а стопа повратка на КиМ и даље је мања од два одсто. И то је слика Косова и Метохије коју жели Аљбин Курти и коју креира својим поступцима”, рекао је Петковић.

Он је истакао да се након Погрома, који је 2004. године спроведен над српским живљем на Косову и Метохији, Срби са својих огњишта терају диригованим, институционалним насиљем, одмаздама, монтираним судским процесима и пресудама, узурпацијом имовине и то поново наочиглед представника међународне заједнице.

“Али, Београд данас на челу са председником Александром Вучићем више него икада помаже Србима на Косову и Метохији и улаже у останак и опстанак нашег народа и то Куртијеве лажи не могу да промене”, поручио је Петковић.

Подели на: