Најновије вести

Опстанком потврђујемо да смо достојни предака

ПРВА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ИВАНА ГАЉКА У РАЈСКОЈ БАЊИ КОД БАЊСКЕ

 

ентрална слика носи назив Жетва, посвећена је невино страдалим жетеоцима у Старом Грацком, 1999.године. Ово је почетак једног новог правца, у оквиру којег својим радом на експресионистички начин желим да представим очување српског идентитета на светом Косову у Метохији, каже Гаљак
Сликар и професор ликовне уметности Иван Гаљак из Ибарског Колашина, приредио је поводом овогодишње 27. Међународне ликовне колоније „Соколица 2023“, прву самосталну изложбу слика комбинованом техником на платнима великих формата под насловом „Фрагменти идентитета“ која ће у холу Рајске Бање у Бањској крај Звечана, бити отворена до краја септембра ове године. Изложбу је свечано отворила помоћник директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић. Ова велика изложба Ивана Гаљка била је повод за разговор са овим уметником.
Изложба носи сликовит и јасан наслов “Фрагменти идентитета”, па смо стога питали аутора коју поруку шаље својим делима.
Фрагменти идентитета
-Гостујући на симпозијумима многих ликовних колонија широм Србије, сликајући детаље из наших светиња које датирају из 13 века, а и раније, оставио сам траг у фундусу слика многих културних центара. Самим тим, јавила се идеја за израду целокупне изложбе на тему „фрагменти идентитета“. Моји корени потичу са простора Србије где бројна страдања и борба српског народа пишу историју свакога дана, одлучио сам да комбинованом техником у свом стилу представим важност и снагу наше вере да очувамо свој идентитет. Бројни манастири, цркве и остаци средњовековних тврђава на светој земљи КиМ нам говоре ко смо ми као народ, ко су наши корени и где припадамо. Кроз лозу Немањића живимо на овим просторима, чувамо нашу веру утемељену бројним задужбинама. Зато ми је част, да баш у подножју манастира Бањске, задужбине краља Милутина, отворим своју прву самосталну изложбу, каже Гаљак.
Мада је и као сасвим млад сликар био преокупиран духовним мотивима, Гаљак се све више остварује кроз мотиве духовног идентитета и њихових фрагмената, наших манастира и цркава које после егзодуса над српским становништвом од 1999. године доживљавају препород и оживљавају јер се српско становништво приклонило својој светој православној вери па је оживела и жива црква Христова.
Експресионистички начин изражавања
– Сликајући традиционалне и духувне мотиве из светиња утемељених на КиМ хтео сам да покажем да се српски народ вековима борио за ову свету земљу. Наш опстанак говори да смо достојни победе, достојни наших предака. И данас, када смо изложени великој неправди, када се својим пореклом не смемо дичити, не одустајемо од својих корена и огњишта. Инспирисан сам сталном борбом за живот, одузимањем индетитета српском народу. Централна слика носи назив Жетва, посвећена је невино страдалим жетеоцима у Старом Грацком, 1999.године. Ово је почетак једног новог правца, у оквиру којег својим радом на експресионистички начин желим да представим очување српског идентитета на светом Косову у Метохији.
Иван Гаљак је до сада сам излагао на преко 20 колективних изложби. Сликајући поменуте мотиве и гостујући на свим ликовним колонијама до сада, позитивни коментари од стране колега су га храбриле да је на правом путу а слике су добро прихваћене. -Насликани мотиви су ме високо котирали у уметничком свету, што ме подстиче на даље стварање и усавршавање, каже Гаљак.
Иван Гаљак рођен 1988. године у Косовској Митровици. Основну и средњу школу завршио сам у Зубином Потоку. Академију ликовних уметности завршио је 2013.године у Косовској Митровици (Приштина) на одсеку сликарства.
Таленат према сликању кд о овог малдог уметника открио је на ликовној секцији познати сликар из Зубиног Потока, акварелиста Драгослав Божовић. -То је било више рекреативно учење сликања и тада нисам ни предпостављао да ћу завршити ликовну уметност,обзиром да сам завршио средњу школу машинства, које ме је јако привлачила. Полагао сам пријемни испит на ликовној академији и нисам очекивао да ћу бити проглашен за најбољег у групи. Након тога сам одлучио да завршим сликарство, каже Иван Гаљак.
Сликање је за Ивана Гаљка значајан аспкет његовог живота и бића. То је начин кроз који исказује своје емоције и погледе на свет. Понекад слика говори више од хиљаду речи, зато тежи да се што више усавршава. Има велике амбиције али се ипак држи скрмности, дозвољава да све тече својим током. Очекује се и према речима његових професора да ће израсти у значајно име српске ликовне сцене.

С.Ђукић

Подели на: