Најновије вести

Самит лидера иницијативе “Отворени Балкан“, гости Абазовић, Тегелтија, Сијарто и Чавушоглу

Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Димитар Ковачевски председавају Самиту у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”.

 

Самит лидера регионалне иницијативе “Отворени Балкан” почео је у Београду у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније Едија Раме и Северне Македоније Димитра Ковачевског.
Самит је почео у Палати “Србија”, а присуствује и премијерка Ана Брнабић и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара БиХ Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Како је планирано, у 11 сати, уследиће састанак лидера са представницима институција задуженим за привлачење инвестиција у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”.

Лидери ће од 12 до 13 сати одржати састанак са представницима кризних група за снабдевање храном и енергентима у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

У 13 ће биће потписани билатерални докуменати и одржана заједничка конференција за медије.

Самиту присуствују и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија, министри спољних послова Мађарске и Турске Петер Сијарто и Мевлут Чавушоглу.

Након отварања Самита састају се лидери иницијативе са представницима институција задужених за привлачење инвестиција у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, а потом и са представницима кризних група за снабдевање храном и енергентима у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”.

Након састанака најављено је потписивање билатералних докумената – биће потписан према најавама из Министарства пољопривреде – споразум који ће регулисати сарадњу у области прехрамбене безбедности.

Два најважнија дела тог документа односиће се на гаранције да ће Србија, Северна Македонија и Албанија имати приоритет у међусобној размени основних животних намирница, као и на механизме спречавања реекспорта хране на трећа тржишта.

Након потписивања најављено је из кабинета званично обраћање медијима.

Последњи Самит лидера “Отвореног Балкана” одржан је у јуну на Охриду, када је потписан низ билатералних споразума.

Самиту је претходило отварање првог међународног сајма вина “Винска визија Отвореног Балкана”, под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

Сајам вина је окупио најбоље произвођаче вина у региону и промовише Балкан као све траженију винску и туристичку дестинацију.

То је конкретан корак у остварењу циља иницијативе Отворени Балкан – заједничко тржиште које подразумева слободан проток људи, робе, капитала и услуга.

До недеље, више од 300 излагача из 20 земаља света представиће најбоље из својих винарија.

 

Вучић: Успех “Отвореног Балкана” важан за економску будућност региона

Председник Србије Александар Вучић је отварајући Самит иницијативе “Отворени Балкан” у Београду поручио како по његовој оцени од успеха тог пројекта зависи колико ће земаља које су чланице те иницијативе успети да осигурају своју добру економску будућност, али истовремено и да учврсти мир и стабилност у региону.
“За нас је ово од изузетног значаја јер од тренутка када смо основали ову иницијативу чини ми се да никада није било више пажње и енергије усмерене на успех самог пројекта. Чини ми се да од успеха овог пројекта зависи колико ћемо успети да осигурамо добру економску будућност наших земаља, али истовремено да учврстимо мир и стабинот у региону”, рекао је Вучић.

Позвао је све политичке актере, власт и опозицију у све три земље да разумеју значај пројеката и помогну да се уради нешто велико за будућност.

“Када ово будемо урадили у потпуности ће свима бити јасно какви су резултати инцијативе”, истакао је Вучић.

Подсетио је да је ово први самит „Отвореног Балкана” од отварања приступних преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ.

“Верујем да су, колико смо могли и Србија и сви остали, помогли остварењу тог циља. Надамо се да ће инцијатива даље доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност која је од великог значаја да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за земље и цео регион”, објаснио је Вучић.

Оценио је да досадашњи прогрес није био мали, али и додао да не може рећи да су задовољни и темпом, јер, каже, чини му се да је могло брже.

“Успостављање зеленог коридора за превоз намирница на граничним прелазима довео је до раста трговине у овом сектору за 17 одсто, а отварање наменских возних трака скратило је досадашње вишесатно чекање на 10 до 15-так минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама”, рекао је председник Србије.

Нагласио је да ће надлежни органи наставити са напорима да се смањи чекање робе и путника на граничним прелазима, а Србија ће наставити да ради на модернизацији инфраструктуре на прелазу Прешево, где ће бити додате даље две траке.

Нада се, каже, да ће још успешније тећи примена усаглашених докумената, као што су фитосанитарни сертификати.

“Документа која данас потписујемо су резултат наше опредељености да сарадња достигне још већи ниво”, подвукао је он.

Вучић је указао да Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевнаја основним животним намирницама унутар “Отворног Балкана” предвиђа да када нека од три земље донесе одлуку о забрани неке намирнице то се неће односити на остале чланице иницијативе.

Оперативни план у области цивилне заштите, је, каже, наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021., додао је Вучић.

Указао је да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио-визуелних активности, као наставак претходно потписаног Меморандума из области културе од јула 2021. чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд “Отвореног Балкана” за филмске професионалце.

Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље.

Рекао је да је оснивање радне групе за превенцију криза, посебно важно, пред долазећу зиму.

“Знамо колико нам се приближавају тешка јесен и зима, иако су сви у не лакој ситуацији, једни другима ћемо моћи да помогнемо и олакшамо стање”, казао је Вучић.

Задовољан је, напомиње, што су три земље организовале међународни сајам вина, којим су, каже, показали да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да направе и организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винских кућа, али и најпознатјие светске винарије, промовишући главне градове и наше земље.

Захвалио се посебно премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара БиХ, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит и поручио:

“Ви нисте наши гости, ми смо чини нам се толико везани и потребни једни другима што показује и учесталост наших сусрета, да верујем да ћемо без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, да ће моћи да развијамо даљу могућу сарадњу”.

Истакао је да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

“Када се сетим првог сусрета после 70 година када смо се сусрели Рама и ја, тај сусрет је био препун, рекао бих, и вишка политичке енергије и негативне страсти, а данас су пријатељски. Наши винари, пословни људи све боље разумеју једни друге, све је више туриста. Са Северном Македонијом и када смо имали одређене проблеме били смо блиски, а данас најближи и немамо ниједно отворено питање. Имамо најбоље односе у историји Србије и Северне Макеодније и верујем да ћемо бити довољно паметни да их одржимо у деценијама пред нама”, рекао је он.

Вучић је истакао да ће то све допринети напретку целог региона и изразио уверење да ће већим заједничким радом и трудом бити могуће да се убризга још већа снага у овај величанствени пројекат.

“Ово је ваша друга кућа и молим вас да се тако осећате”, поручио је албанском и северномакедонском премијеру.

“Хвала свима вама који сте овде и надам се и верујем да ћете неки од вас бити у будућности домаћини. Хвала пријатељима и из ширег региона, што желе да чују о чему је реч у оквиру иницијативе и желе да граде пријателство са нашим землајма и регионом у целини”, казао је Вучић.

 

Вархељи: Самит шаље одличну поруку

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је да је “Отворени Балкан” регионална сарадња која шаље одличну поруку, оснажује стара пријатељства и залаже се за мир, стабилност и просперитет.

“Подржавам иницијативу од почетка. Мир, стабилност и просперитет, то је потребно, посебно у време кризе”, поручио је Вархељи у видео поруци.

Додао је и да договор Београда и Приштине о слободном кретању даје наду да “Отворени Балкан” може ускоро да буде примењен у целом региону.

Сијарто: Да од Мађарске зависи, Западни Балкан би већ био део ЕУ
Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто оценио је да је актуелна криза у Украјини показала да је Западни Балкан дефинитивно потребан Европској унији и да од Мађарске зависи, регион би већ био део Уније.
Стварањем “Отвореног Балкана” направљени су неопходни кораци ка интеграцији у Унију и време је да Брисел дела, рекао је Сијарто на Самиту иницијативе Отвореног Балкана.

Сијарто је напоменуо да је рат у Украјини, његов економски утицај и разарајућа криза у снабдевању енергијом, направило окружење у Европи који се завршило у катастрофалном слабљењу ЕУ.

Истина је да лидери ЕУ нису могли да спрече да људи у Европи плате цену рата за који нису одговорни. У датим околностима верујемо да можемо да избегнемо даље проблеме и утицај рата, истакао је он.

Европи је дефинитивно потребан Западни Балкан и интеграција земаља које седе данас за овим столом може да допринесе европској безбедности у три аспекта – физичкој, снабдевању храном и енергентима.

Сијарто је захвалио Турској на посредовању при постизању споразума о извозу украјинског жита, Србији на заштити граница од нових миграторних кретања, док је посебно указао на важну одлуку изградње Турског тока.

Мађарска би била у невољи са снабдевањем гасом да нисмо са Турском, Србијом и Бугарском изградили тај гасовод. То је у овом тренуку једина безбедна и поуздана рута за снабдевање гасом, поручио је Сијарто.

Тегелтија: Потребно да БиХ приступи “Отвореном Балкану”

Председавајући Већа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија поновио је да је потребно да БиХ приступи иницијативи “Отвореног Балкана”, јер никоме не доноси ништа лоше.

“Тај процес блокирају два човека, али и то ће проћи јер избори долазе”, рекао је Тегелтија на самиту “Отворени Балкан”.

“Данас у мојој земљи почиње изборна кампања, политичари су активни и обећавају грађанима оно што су већ једном обећали. У кампањи су и они који се залажу за европске интеграције, а говоре против мог иступања данас на овом самиту”, навео је Тегелтија.

Ту је, додаје Тегелтија, да говори о добробити пословне заједнице у БиХ и да каже да је привреда БиХ партнер привредама земаља региона.

“У Охриду, пре око три месеца, рекао сам да се надам да ће моје обраћање бити последњи пут у име БиХ као гост, али ево ипак опет говорим као гост. Или се самити Отвореног Балкана одржавају често или су блокаде у БиХ прејаке када је у питању овај процес”, рекао је Тегелтија.

Отворени Балкан има своје планове, рокове, одлуке и ради како планира, а у БИХ су некад блокаде јаке, додао је Тегелтија.

Захвалио је председнику Србије Александру Вучићу, премијерима Албаније и Северне Македонијем Едију Рами и Димитру Ковачевском, што држе отворена врата за БиХ и Црну Гору.

“Не постављате политичке услове, немате жеље да нам мењате Устав као неки и имате жељу да БиХ буде део Отвореног Балкана”, закључио је Тегелтија.

Дритан Абазовић: Лепо је кад људи разговарају

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је на Самиту да је лепо видети да у тренутку док букти рат у Европи људи седе за истим столом и разговарају о животно важним темама за грађане регионе.

Он је рекао де је лепо видети представнике и НАТО, ЕУ и министре и људе из бизниса, истакавши да Западни Балкан кроз иницијативу Отворени Балкан треба нову и прогресивну политику.

“Пробали смо зидове, ратове, хуманитарне катастрофе, свађе, конфликте и оптужбе, једино нисмо пробали да сарађујемо и време је да изаберемо мир и прогрес и да шватимо да већа флексибиклност граница не значи њихово мењање, већ могућност за помирење, бизнис и прогрес и мобилност и уливање новог духа у регију Западног Балкана”, рекао је Абазовић.

Додао је да је иницијатива “Отворени Балкан” показала да се за веома кратко време и поред свих недаћа могу да ураде ствари од круцијалног значаја за грађане.

Истакао је да су грађани “сити политика прошлости, национализама и оптужби” и да треба понудити већу сарадњу.

Абазовић је нагласио да иницијатива “Отворени Балкан” треба и мора да буде инклузивна и да су добродошли “они који данас нису са нама за столом”.

Указао је да Црна Гора није пуноправни члан Отвореног Балкана, али да би волео да његова земља постане чланица Отвореног Балкана.

Чавошоглу: “Отворени Балкан” мост између Балкана и Европске уније

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавошоглу поручио је да ће његова земља дати све од себе да помогне својим балканским суседима да обезбеде потребе за гасом ове зиме и да је Отворени Балкан мост између Балкана и Европске уније.
“Зима долази. Енергетска и прехрамбена сигурност постали су уобичајени изазови. Не постоји други рецепт осим солидарности. У Турској радимо све што можемо да спроводимо Истанбулски житни споразум. Дајемо све од себе да помогнемо нашим балканским суседима да осигурају своје потребе за гасом за зиму”, поручио је Чавушоглу.

Он је на Самиту иницијативе Отворени Балкан истакао да иницијативу Отворени Балкан види као “мост између Балкана и Европске уније” и оценио да је у прошлости проширење било међу најуспешнијим политикама ЕУ.

Унија се у међувремену “окренула себи, па су уски политички интереси отели политику проширења”, констатовао је Чавушоглу и рекао да је рат у Украјини “све подсетио на важност проширења” и да се нада да ће Отворени Балкан убрзати евроинтеграције региона.

“Нико не може да објасни зашто су Северна Македонија и Албанија чекале толико дуго на почетак приступних преговора”, рекао је Чавушоглу и честитао премијерима те две земље на почетку преговора о чланству у ЕУ и да се нада да ће њихово искуство бити другачије него турско.

Чавошоглу је изразио наду да ће се још више земаља придружити иницијативи Отворени Балкан.

Најавио да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердогана од 6. до 8. септембра посетити БиХ, Србију и Хрватску.

Ковачевски о “Отвореном Балкану”: Кључни корак у кључно време

Иницијативом “Отворени Балкан” Северна Македонија, Албанија и Србија направиле су кључни корак у кључно време, оценио је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски на Самиту лидера иницијативе “Отворени Балкан”.

Ковачевски је на почетку обраћања цитирао Хенрија Форда, који је рекао: “То што смо се окупили је почетак, да останемо заједно је напредак, а заједнички рад је успех”.

“То је Хенри Форд рекао и то данас можемо да потврдимо. Наше окупљање, то што смо остали заједно и што радимо заједно јесте покретач који нас гура кроз изазове предстојеће зиме због које је забринут цео свет”, рекао је Ковачевски.

Истакао је да је данас јасно да су иницијативом “Отворени Балкан” Северна Македонија, Албанија и Србија направиле кључни корак у кључно време.

“Окупили смо се како бисмо промовисали регионалну сарадњу на путу ка Европској унији. Заједно смо се посветили томе да олакшамо слободно кретање људи, роба, услуга. Изградили смо комшијске односе и поверење између пријатељских земаља”, рекао је Ковавевски и додао:

“Док неки други разматрају да ли ово може да нас скрене са европског пута ми, напротив, верујемо да смо урадили оно што је неопходно за наше грађане и наше земље на европски начин, промовишући регионалну сарадњу, као што то чине и земље у Европи”.

Нагласио је да је сарадња између Северне Македоније, Србије и Албаније отворила пут да се те земље носе са изазовима тако што ће да обезбеде храну и енергенте за своје грађане, док се земље широм света боре са последицама рата у Украјини и пандемије коронавируса.

“Уз споразуме који ће бити потписани на овом самиту, ми ћемо се обавезати на стабилност када је реч о храни за наше грађане, да се међусобно помажемо када је неопходно, а потом и другим земљама као што би добре комшије требало да раде и као што све земље у свету раде”, рекао је Ковачевски.

Нагласио је да се “Отворени Балкан” показао као функционалан и неопходан.

“Ми ћемо остати на интензивном нивоу сарадње”, поручио је Ковачевски.

Обраћање је завршио, такође, цитирајући Хенрија Форда: “Ако одсечете сопствено дрво, оно ће вас два пута загрејати, али ако успемо да будемо добри за сами себе бићемо добри и за Европу и за свет”.

Рама: Озбиљно ћемо размислити да позовемо и земље из ЕУ у “Отворени Балкан”

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је на отварању Самита лидера “Отвореног Балкана”, да ће лидери земаља чланица озбиљно размислити да позову у регионалну иницијативу и друге битне земље и из ЕУ важне за тај регион, као што су Грчка, Италија, Турска и Мађарска.

“Иницијатива ‘Отворени Балкан‘ не треба више да тражи оправадање за своје постојање, нити ми више треба да објашњавамо, она сада довољно говори за себе и они који имају визију за будућност и желе то да виде и чују нас, то ће разумети”, истакао је Рама.

Каже да су на овај састанак били позвани представници Италије и Грчке, али да су били спречени да присуствују и најавио да ће свакако бити позвани на следећи самит у Тирани.

“Премијер из једне европске земље ме позвао и питао зашто нас нисте позвали и рекао сам да ћу разговарати са својим колегама о томе и да ће вероватно бити позвани, као и да ми је веома драго што постоји интересовање за иницијативу Отворени Балкан”, истакао је Рама.

Напомиње да чланице “Отвореног Балкана” желе да извуку максимум из те иницијативе и да зато позивају и друге земље да се прикључе.

“Озбиљно ћемо размислити да упутимо позиве и другим партнерима и земљама ЕУ и нико не треба да буде љубоморан на нас”, рекао је Рама и додао да данас на самиту у Београду присуствују министари спољних послова Турске и земље ЕУ – Мађарске, као и да је ту и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Ту је и амбасадор САД и он ће бити присутан на сваком самиту, додао је Рама.

“То значи да смо сигурни да неће бити никаквих неспоразума и због тога – хвала. Такође, хвала Сијарту као представнику ЕУ што је овде”, нагласио је Рама.

“Иницијативом Отворени балкан, послали смо јасну поруку свима да је први избор свих нас мир, да радимо за наше народе. Наравно, то не решава све проблеме који још треба да буду решени, то не чини питања око којих се не слажемо другачијим, али ово је прави пут”, рекао је Рама.

 

Подели на: