Најновије вести

Роде: ЗСО је врста аутономије која не угрожава суверенитет Косова

Амбасадор Немачке на Косову Јорн Роде рекао је да је Заједница српских општина обавеза Косова и додао да она неће бити нова Република Српска. Роде је нагласио да је ЗСО врста аутономије која не угрожава интегритет и суверенитет Косова и додао да је једна немачка невладина организација дала предлог за формирање ЗСО који је у складу са одлуком Уставног суда Косова из 2015. године, преноси Коха.

“Једна немачка невладина организација, заједно са Европским институтом за мир, недавно је објавила предлог за ЗСО, који је врло јасно осмишљен да буде у складу са пресудом Уставног суда из 2015. године, која предвиђа и неке надлежности у области здравства и образовања. И све је то у складу са законима Косова. То је врста аутономије у неким сферама која не угрожава територијални интегритет или суверенитет Косова. И, то побољшава ситуацију у којој сада имате реалност паралелних структура, које нису увек под контролом Владе Косова, а онда имате структуру која је у потпуности у складу са косовским прописима. Где је овде проблем? Цела наша дискусија овде је да испунимо претходне споразуме, у потрази за иновативним решењима“, рекао је Роде за КТВ.
Он је као пример поменуо случај Удружења Данаца у Немачкој.
“У Немачкој имамо мањинску групу Данаца. Имају своје Удружење. Имају болнице и све. Добијају новац из Данске. И многи Немци шаљу своју децу у њихове школе, које су боље опремљене од немачких”, рекао је Роде.
Он је нагласио да сви предлози, као и француско-немачки, укључују претходно постигнуте споразуме, самим тим и ЗСО.
“Видели сте европски предлог инспирисан Немачком и Француском који је покушао да помери ствари напред. Сви ови предлози укључују споразуме из прошлости, укључујући и ЗСО. Они обезбеђују пут напред за Косово и ми желимо, а посебно Немачка, да се то догоди. Имали смо посете из Немачке, Самит у Берлину, сада и овај предлог за статут ЗСО, све то гура Немачка, или су то немачке идеје да се Косово приближи евроатлантским структурама”, рекао је Роде и додао да Влада Косова Статут о ЗСО може да искористи за решавање ситуације, поштујући Устав Косова.
“Немачка невладина организација Еберт фондација је заједно са Европским институтом за мир објавила средство које Влада Косова може да користи као идеолошки пројекат за решавање ситуације и трајно поштујући Устав Косова”, рекао је Роде.
Он је још рекао и да је ЗСО уговорна обавеза Косова и да мора да се реши.
О томе да ли је реално очекивати постизање споразума Косова и Србије на пролеће следеће године, Роде је навео да је 2023. година одлучујућа за Косово.
“Да имам стаклену куглу, коју немам, знао бих. Надам се да ће то бити постигнуто. Оно што нам је потребно је да се оба главна актера, Србија и Косово, о нечему договоре. Трудимо се да помогнемо колико можемо. Желимо вас у Европи, али ви, Србија и Косово, морате нешто да учините да се тамо преселите. Можемо вам пружити савете и алате. Ово је била одлучујућа година за Косово, захтев за чланство у Савету Европе, захтев за чланство у ЕУ, имаћемо визну либерализацију за годину дана. Пријаве се још не спроводе, али, како је премијер јуче рекао: воз је напустио станицу и позивам све да уђу у њега и Владу Косова да се потруди да убрза воз одлукама које доносе напредак”, рекао је Роде.
О могућности да Косово буде део ЕУ после десет година, Роде је рекао да је то хипотетичко питање.
“Недавно смо имали анкету о могућем чланству у ЕУ и са садашњим темпом реформи то би могло да траје између 15 и 55 година. Владе различитих земаља треба да убрзају реформе по различитим питањима. Дакле, напредак се заснива на заслугама, а постоје и задаци које ЕУ мора да обави. И ми се морамо реформисати. Морамо реформисати право гласа, шест нових чланица, ако право вета остане на снази по неким питањима, то би могло осакатити ЕУ”, рекао је Роде.
Подели на: