Најновије вести

ПС Савета Европе усвојила резолуцију о подршци европској перспективи Западног Балкана

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је резолуцију о подршци европској перспективи Западног Балкана којом се позива да се процесу проширења ЕУ дâ нови подстицај а од Западног Балкана тражи да се одмах позабави кључним изазовима са којима се суочава. На пленарном заседању у Стразбуру за усвајање резолуције гласала су 134 посланика, три гласа су била против и три уздржана.

 

Парламентарна скупштина Савета Европе позвала је Европску унију за нови подстицај процесу проширења на Западни Балкан, чиме би “наградила прогрес у усаглашавању са критеријумима” и подстакла климу поверења, саопштио је Савет Европе.

Истиче се да је императив да се не изгуби фокус на Западном Балкану, иако се у међувремену појавила потреба да се подрже европске аспирације других земаља, као што су Украјина, Грузија и Молдавија.

У Резолуцији, заснованој на извештају Јоргоса Папандреуа из грчког ПАСОК-а, каже се је да од самита Западног Балкана и ЕУ у Солуну 2003. године неуспех да се адекватно награди напредак “умањио политички замах и изражени ентузијазам”, те да је “европска визија изгубила сјај, уступајући место етнонационализму”.

ПС СЕ је позвала власти Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и самопроглашено Косово које је у документу означено звездицом, да се без одлагања позабаве “великим изазовима”, а посебно да побољшају политичку културу како би обезбедили сарадњу између политичких институција и снага, ојачали ефикасност и независност правосуђа, унапредили функционисање јавне администрације и борбу против корупције, да се уздрже од запаљивог говора, укључујући онај на етничкој основи, да штите права националних мањина и слободу медија и промовишу помирење.

У документу се наводи и да би Савет Европе, ослањајући се на своју стручност, требало да “удвостручи напоре” да помогне земљама Западног Балкана да испуне критеријуме за проширење ЕУ и да заједно са ЕУ игра већу улогу у промовисању ефектне регионалне сарадње, нормализације односа и решавања билатералних спорова.

Подели на: