Најновије вести

Дрецун за РТС: Не знам на чему Лајчак темељи свој оптимизам, дијалог бесмислен без напретка

Милован Дрецун, шеф скупштинског Одбора за Косово и Метохију наводи за РТС да је Приштина последњим једностраним потезима везаним за регистарске таблице, насиљем над српским народом на КиМ дефинитивно довела у питање дијалог и угрозила га. Наводи да му није јасно на чему специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак темељи свој оптимизам о томе да ће бити постигнути некакви споразуми између Београда и Приштине и да ће читав процес нормализације бити завршен до неког одређеног рока.

 

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао је на форуму у Дубровнику да су за Београд и Приштину спремна три или четири споразума и да очекује да ће ускоро бити финализовани.

Милован Дрецун је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да Лајчак често даје оптимистичке изјаве о томе да ће бити постигнути некакви споразуми између Београда и Приштине и да ће читав процес нормализације бити завршен до неког одређеног рока, а да се, како каже, ништа од тога није дешавало у минулом периоду.

“Сем што је остварен један напредак у договореној мапи пута за реализацију енергетског дела Бриселског споразума. Не знам на чему он темељи свој оптимизам”, каже Дрецун.

Указује да су по динамици предвиђеној за јули предвиђена два састанка – први 14. јула посвећен постизању спразума о несталим, а други 19. јула на највишем нивоу између председника Србије Александра Вучића и премијер привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Указује да став Приштине према питању несталих никако не охрабрује.

“Увели су термин ‘принудно нестали’, а то би значило да је Србија одговорна за лица која су нестала због деловања терористичке ОВК. Наравно то за нас није прихватљиво. Са наше стране је понуђена једна друга формулација – ‘нестали силом’, Приштина то неће да прихвати и ту се стало”, рекао је он.

Па се, како каже, поставља питање о чему да се разговара.

Дрецун оцењује да је реч о “подметачини” да Србија преузме одговорност за злочине ОВК.

“Видим једну политичку манипулацију, тешку политичку игру која је усмерена ка томе да се Србија превари”, оцењује гост Јутарњег програма.

Указује да Приштина једностраним потезима врши застрашивање српског народа на Косову и Метохији и угрожава њихову безбедност.

Подсећа на последњи случај упада РОСУ у Штрпцу, угрожавање основних људских права као што је слобода кретања због најављеног одузимања таблица…

По мени је веома неизвесно, додаје он, да ли ће уопште доћи до наставка дијалога у овим планираним роковима од стране Мирослава Лајчака и не знам на чему он гради толики оптимизам да каже да смо близу неколико споразума.

“Ја разумем да се њему жури, да се жури водећим западним земљама да се тај процес разговора односно нормализације односа заврши у овој фази, да би се одмах прешло на следећу фазу, а то је такозвано међусобно признање што је за нас неприхватљиво”, истиче Дрецун.

Указује да је дијалог немогућ док год Приштина не одустане од једностраних потеза и док год не крене да испуњава своје обавезе.

“Док се не крене у реализацију Заједница српских општина, дакле, да се она коначно формира, док се Приштина не натера да одустане од једностраних потеза, док не одустане од намере да скидају регистарске таблице од 1. октобра, док се не престане са насиљем над српским народом на КиМ, па да се настави дијалог. Овако чини ми се да ћемо опет имати једну испразну причу где ће се одржати неки састанци, а на којима се никакав посебан напредак неће постићи.

Подели на: