Најновије вести

Вучић примио акредитивна писма амбасадора Ирака, Сомалије и Италије

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора Ирака, Сомалије и Италије.

 

Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Ирак Мухамеда Хакима Абида Алија ел Рубајија.

Председник Вучић је изразио уверење да ће амбасадор Ел Рубаји успешно обављати ту одговорну дипломатску дужност и наставити да доприноси развоју односа Србије и Ирака, саопштило је Председништво.

Такође, председник Вучић је захвалио ирачком амбасадору на подршци коју његова земља пружа суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије, чиме показује приврженост међународном праву, што је и принципијелно опредељење наше државе, када је реч о земљама чланицама УН.

Амбасадор Ал Рубаји је пренео поздраве председника Бахрама Салихија, од кога је, како је рекао, добио задатак да ојача ирачко-српске односе у свим областима, посебно пољопривреди и образовању.

Вучић је примио и акредитивна писма новоименованог амбасадора Савезне Републике Сомалије Мухамеда Абдулахија.

Подсетивши на богату историју дипломатских односа Србије и Сомалије, Вучић је изразио задовољство због отварања амбасаде те земље у Београду, као и очекивање да ће нови амбасадор допринети интензивирању и унапређењу економске и сваке друге билатералне сарадње. Овом приликом је речено да ће бити повећан број стипендија за сомалске студенте, који би да се школују у Србији.

Вучић је изразио захвалност Сомалији на показаној привржености међународном праву, када је реч о Косову и Метохији, а амбасадор Абдулахи је, преневши поздраве председника Хасана шеика Мохамуда, рекао да веома цене ангажовање припадника Војске Србије у мисијама ЕУ, које помажу одржавању безбедности у Сомалији.

Председник Вучић примио је и акредитивна писма амбасадора Републике Италије Луке Горија, који му је том приликом пренео поздраве председника Серђа Матареле.

Вучић је италијанском амбасадору пожелео добродошлицу у Србију и изразио задовољство због традиционално стабилних пријатељских односа две земље и континуиране подршке коју Италија даје европском путу Србије.

Такође, председник Вучић је навео да очекује да ће се током мандата амбасадора Горија наставити одлична економска сарадња са Италијом, као једним од највећих економских партнера Србије.

Амбасадор Гори је, предајући акредитивна писма председнику Вучићу, истакао да Италија пружа јасну подршку евроинтеграцијама Србије и то кроз експертску помоћ у реформама у кључним областима, те да ће наставити да ради на унапређењу сарадње од користи за обе земље, посебно у области привреде и културе. Он је изразио задовољство што већ ове недеље у посету Србији долази шеф италијанске дипломатије Луиђи Ди Мајо.

Амбасадор Гори је, такође, истакао привржености Италије миру и стабилности на Западном Балкану, преневши да званични Рим веома цени допринос председника Вучића регионалној стабилности и сарадњи.

 

Подели на: