Најновије вести

Бојно поље између хаоса и реда

ИЗЛОЖБА СЛИКА „КАТАРЗА“ ФИЛИПА РИСТИЋА У СЛОВАЧКОЈ

 

Ристићеве слике су живе, управо зато што садрже могућност наставка… Наводни завршетак је само(тренутно) заустављање кретања пулсирајуће енергије односно креације. Ово је за отварање изложбе написала др уметности Катарина Балунова
Словачка организација за уметност и културу СОУК организовала је прошле недеље изложбу слика „Катарза“ академског сликара Филипа Ристића у граду Требишов у Словачкој. Ристић ову изложбу представља на позив др. уметности Катарине Балунове, доцента на предмету цртање, на Факултету уметности у Банској Бистрици и др. уметности Петера Валиска-Тимецко, професора графике на Факултету уметности у Банској Бистрици који је говорио текст Катарине Балунове на самом отварању.

-Нова серија експресивних слика Филипа Ристића је катарзично чишћење, привремено ослобађање самосвести, бојно поље између Хаоса и реда. Теорија Хаоса тврди да унутар привидно насумично сложених система леже обрасци, међусобне везе, сталне повратне спреге и понављање, сличности, фрактали и самоорганизација.
-Сам живот је манифестација самоорганизованих система. Гране дрвећа, нервни систем или растући градови имају фракталне обрасце са потенцијалним за бесконачно понављање.
Комбинација бојанке инстиктивна, њена материја утиче једна на другу, подлеже физичким законима и границама ока.
Филип Ристић суперпонира више слојева, мења композицију, конструише и потом деконструише. Процес је важан, перформативни део настале слике. Поставља се питање : Када се слика може сматрати завршеном? Када се затвара креативни процес?
Ристићеве слике су живе, управо зато што садрже могућност наставка… Наводни завршетак је само(тренутно) заустављање кретања пулсирајуће енергије односно креације. Ово је за отварање изложбе написала др уметности Катарина Балунова.
Филип Ристић је визуелни уметник који се бави сликарством, фотографијама и инсталацијама. У сликарству који је његов примарни медиј, ради у домену експресивне апстракције.
-Катарза’’ преставља нову серију слика, насталих у претходних шест месеци. Ради се о сликама великог формата, углавном су то уља. Слике су овом приликом први пут представљене. Изложбу чини девет слика, а изложене су у Галерији Кониарен у граду Требишов у Словачкој. Настојим да свесно у сликарском поступку сведем на минимум. Имитативним путем се приближавам природи. Уклањам асоцијативно, тежећи апсолутној слици, слици која ће егзистирати као засебан ентитет, без сувишне нарације, симболике и асоцијације. Тежим ка слободи у раду, без икакве друге намере и циља, разобличавајући све спољашње надражаје и утицаје. Свака мрља асоцијације или тежња бива одбачена, а колорит је у том процесу иманентан те долази до изражаја. Сам сликарски поступак се завршава пражњењем креативне енергије и стварањем једне целовите композиције, рекао је Филип Ристић на отварању изложбе у Словачкој.

С.Ђукић

 

Подели на: