Најновије вести

Галерија Дома културе у Грачаници обогаћена сликом Цилета Маринковића

Фундус Галерије Дома културе у Грачаници већ поседује бројна ликовна уметничка дела еминентних стваралаца, а сад је богатији још једним уметничким делом, сликом „У париском метро” Милана Цилета Маринковића.

 

Циле Маринковић је Дому културе „Грачаница“ даривао слику само неколико дана након Видовданских свечаности у оквиру којих је била отворена и његова изложба слика којој није могао да присуствује. 2020. године награду „Лонгин“ за животно дело, коју Дом културе „Грачаница“ уручује традиционално сваке године.

– Ми имамо десет сликара на Ликовној колонији, њихов задатак је да оставе по две слике, док неки оставе и више, тако да и ове године око 25 слика после ликовне колоније је остављено Дому културе и оне обогаћују наш фундус – каже за РТВ Грачаница уредник Галерије Дома културе Небојша Јевтић.

Традиционално, у Галерији Дома културе “Грачаница” сваке године након завршене ликовне колоније остају и нека од створених уметничких дела, ту су и слике еминентних сликара, а њима ће бити придодата и Маринковићева слика, рађена у његовом специфичном стилу, као дар немерљиве вредности.

– Ми смо веома изненађени гестом Цилета Маринковића. Почетком јула, кад су се Видовданске свечаности завршиле били у контакту са породицом Маринковић око враћања ових слика, тада је уследио позив Цилета Маринковића који је рекао да једну слику жели да поклони. То је било велико ушићење за све нас који се баве културом и који вреднујемо рад Цилета Маринковића који је један од три или четири највећа жива српска сликара – каже Јевтић.

Милан Циле Маринковић, излагао је на преко 250 заједничких и самосталних изложби широм света. Добитник је већег броја признања и награда.

Подели на: