Најновије вести

Петковић: Упад припадника такозваних КБС у Зубин Поток противан свим споразумима

Упад припадника такозваних Косовских безбедносних снага на север Косова и Метохије под пуним наоружањем, до ког је дошло јуче у општини Зубин Поток, противно је свим потписаним споразумима и договорима и директна претња српском народу на северу покрајине, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Огласила се и Српска листа, која је позвала међународне цивилне и безбедносне мисије у Приштини да превентивно реагују и спрече нелегалне упаде.

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је упад припадника такозваних Косовских безбедносних снага директно кршење договора из 2013. године са генералним секретаром НАТО-а, по којем припадници било које војне формације која долази из Приштине немају право да бораве на северу КиМ без двоструког одобрења – команданта КФОР-а и четири српска градоначелника са севера, који такво одобрење нису дали.
“Због тога за јучерашњи упад тзв. КБС не постоји ни један једини основ нити оправдање, већ је нови у низу потеза који Аљбин Курти повлачи у циљу изазивања тензија, сукоба и дестабилизације прилика на терену” оцењује Петковић.

Питање је, додаје, да ли је неко и ко прећутно дозволио Куртију да у дело спроводи своје опасне намере.

“Због тога је неопходно да се КФОР и међународне мисије које делују на КиМ јасно и недвосмислено определе према оваквом драматичном кршењу споразума и једностраним и опасним потезима”, сматра Петковић.

Нема сумње, истиче, да овакви милитантни потези које повлачи Аљбин Курти представљају наставак његове ратнохушкачке политике којој је циљ тиха, али насилна окупација севера КиМ, јер је Курти свестан да на други начин не може да натера Србе да га икада прихвате.

Томе служи, како се додаје, и градња илегалних база специјалних јединица на северу КиМ, као и учестали упади Росу у српске средине од Штрпца до Лепосавића.

“Срби са Косова и Метохије дубоко су узнемирени оваквим претњама и звецкањем оружњем, али и одлучни да не наседају на провокације, јер знају да су уз њих држава Србија и председник Александар Вучић”, закључио је директор Канцеларије за КиМ.

Српска листа позвала је међународне цивилне и безбедносне мисије у Приштини да превентивно реагују и спрече даљи улазак припадника безбедносних снага Косова у северне српске општине, без одобрења градоначелника тих општина и команданта Кфора.

“Нелегални упад припадника Безбедносних снага Косова на територију општине Зубин Поток је грубо кршење споразума из 2013. године, чији је гарант НАТО, а којим се гарантује да никакве наоружане формације Приштине не могу упадати у српске општине на северу без одобрења градоначелника ових општина и команданта Кфора”, наводи се у саопштењу Српске листе.

Српска листа “одговорно тврди да градоначелници нису одобрили ово брутално кршење споразума и угрожавање мира на овим просторима”, те захтевају хитну и одлучну реакцију команде Кфора на ову провокацију.

“У тренутку када Приштина настоји да милитаризацијом севера и звецкањем оружјем окупира општине на северу, овакви инциденти су недопустиви и захтевају реакцију свих који су одговорни за сигурно и безбедно окружење свих грађана, а пре свега Кфор, Еулекс и Унмик”, поручују из Српске листе, без навођења других детаља о присуству припадника безбедносних снага у општини Зубин Поток.

Оцењују да “очигледно да Аљбин Курти у тренутку када његов план о регистрацији не пролази међу Србима, покушава да застраши мирне и честите српске грађане у општинама на северу и подизањем тензија скрене пажњу јавности са горућих проблема који се гомилају у Приштини”.

“Још једном позивамо надлежне да превентивмо делују, а Куртија упозоре да се овакво понашање неће толерисати. Неодговорно понашање у овим тренуцима зарад стицања јефтиних политичких поена је одлика неспособних политичара и манипулатора какви се тренутно налазе на челу институција у Приштини”, подвлачи Српска листа.

Подели на: