Најновије вести

Срби и данас испред зграде Општине у Звечану, венци на бодљикавој жици Кфора

Мирна ноћ на Северу Косова и Метохије. Срби се и даље окупљају у близини зграда локалних самоуправа, у којима им је онемогућен рад од када су их заузеле специјалне јединице косовске полиције. Они су на бодљикаву жицу окачили венце Свете Тројице. Кфор се и даље налази у непосредној близини општинске зграде и на свим прилазима Звечану. Нема промена у захтевима Срба.

 

Након службе у цркви у Звечану, која се налази у близини зграде Општине у којој се и даље налазе специјалци косовске полиције, грађани су положили венце Свете Тројице на бодљикаву жицу испред војника Кфора, јавља репортер РТС-а.

На протесту су и данас запослени у општинској управи и државним установама, углавном жене које су ту од 29. маја сваког дана и показују да истрајавају у својим захтевима.

Срби истрајавају на захтевима да албански председници општина не улазе у службене објекте, да их напусте и специјалци полиције и да буду ослобођени ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић.

Апелом за мир, више од 160 интелектуалаца – Срба из свих крајева Косова и Метохија, обратило се међународној заједници да хитним мерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир.

Од прошлог петка траје криза на северу Косова и Метохије – од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.

Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.

Такође, Бела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

Подели на: