четвртак, 08. јуна 2023. | 20:51
Најновије вести

Вулин: Приштини наређено да односе са Београдом затегне до пуцања

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је разумљиво да је јавност у Србији узнемирена најновијим једностраним потезима из Приштине који имају за циљ да се, како оцењује, председник Александар Вучић повуче и да напусти спољну политику Србију.

 

Вулин је навео да је Албанцима наређено да односе са Србијом затегну до пуцања како би, каже, Србија војно реаговала, где би се умешали њихови заштитници, након чега би настао хаос.

”То је вид притиска на Вучића да се повуче, напусти спољну политику Србије. Ми смо једини који Русији нисмо увели санкције, више смо него јасни када је у питању сукоб у Украјини”, казао је Вулин.

Вулин је казао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, али да неће уводити санкције Русији.

Говорећи о најављеном одузимању српских таблица на возилима на КиМ, Вулин је навео да је у питању покушај увлачења Срба са севера покрајине у рат, али да то није начин да се Срби испровоцирају и да после тога реагују.

Када је реч о распоређивању српске полиције на КиМ, Вулин је казао да постоји могуцност, али да се то неће догодити шодно, како каже, свим осталим стварима које се не поштују када је у питању Приштина.

Поруке које долазе Србији, најчешће су такве да Србија треба да спусти главу, да се повуце, а председник Вучић, како каже, је тај који све може да истрпи.

”Вучић је изборио маневарски простор. Имали смо га и 2012. године али није било човека који је то могао да издржи, као што то сада Вучић ради. Поента свега јесте да ми уведемо Русији санкције… Шта ћемо ми онда да радимо за гас”, упитао је Вулин.

Нагласио је да Србија неће дозволити понављање Олује, Јасеновца и свега сличног истичући да је Војска Србије најспремнија у региону.

”Војска је много боље опремљена него што је била, али важније од наоружања је то што су у војсци људи који воле своју земљу Србију. Не претимо, нема рата, употребе војске, само кажем, немој да покушавате да протерате српску децу са севера КиМ”, казао је Вулин.

На питање о формирању владе, Вулин је рекао да је председник Вучић тај који ће донети одлуку, и да такве ствари морају да се поштују.

”Вучић це имати моју подршку, био ја у влади или не јер је једини слободни државник у Европи”, рекао је Вулин и додао да ”не путује” и да “нема ништа од амбасадорског места”.

 

Подели на: