Најновије вести

Брнабић: Не мислим да би француско-немачки предлог био другачији да смо увели санкције Русији

Премијерка Ана Брнабић каже да Србија плаћа цену зато што није увела санкције Русији, али је додала и да је то принципијелан став, као и да не мисли да би француско-немачки предлог за КиМ био другачији да смо увели санкције.

 

Став Србије је принципијелан, “бранићемо га докле год будемо могли да га бранимо”, рекла је Ана Брнабић за ТВ Прва и додала да је било председничких кандидата који су у кампањи говорили да не би увели санкције Русији, те да ће то учинити Александар Вучић, па су после избора говорили да је Србија неодговорна зато што не уводи санкције.

Председница Владе истиче да је на првом месту важно да према народу будете искрени и да не лажете да бисте освојили политички поен, а да након тога, како је рекла, мењате политику.

“Да, то (неувођење санкција) нас кошта. Ми плаћамо одређену цену кроз то што смо могли да добијемо мало већу цену за емисију државних обвезница, кроз одређене кредите, кроз то да смо морали више, јаче да се боримо за стране директне инвестиције, посебно у 2022. године, али у данашње време плаћате одређену цену независне политике. Мислим да је то принципијелна политика”, рекла је она.

Став према санкцијама, подсетила је Брнабићева, заснован је на међународном праву и на интересу Србије.

Указала је да не мисли да би француско-немачки предлог био другачији да је Србија увела санкције према Русији, већ да би, каже, био другачији да није било Александра Вучића зато што је ту тему поново ставио на дневни ред и изборио за неке ствари за које смо мислили да је немогуће.

У том смислу је додала је да представници и ЕУ и САД говоре о томе “да се не ради о међусобном признању, већ о нормализацији односа”.

“То је нешто што је промењено захваљујући председнику Вучићу”, рекла је Брнабићева и подсетила да је сам председник говорио о лошим странама тог документа и јасно повукао црвене линије.

“Не знам да ли ће бити избора до краја године“
Премијерка каже да не зна да ли ће бити одржани ванредни избори до краја године и додаје да сви из Српске напредне странке раде тако као да ће избори, како је рекла, бити одржани сутра.

“Да будем искрена, не знам, радим као што и сви из Српске напредне странке радимо тако као да ће избори бити сутра, да у сваком тренутку не можемо да се постидимо да изађемо пред наше грађане и покажемо шта смо радили и који су нам резултати, али истовремено и као да ће бити у редовном року без обзира на било какве изборе дајемо све од себе сваки дан да Србија иде напред”, поручила је Брнабићева.

“Већ имамо позиве људи који желе да буду део Народног покрета“
Србији су потребни стабилност и јединство, оценила је премијерка, наводећи да је управо због тога важан Народни покрет за државу, чије је формирање најавио председник Србије Александар Вучић.

Идеја је, објашњава Брнабићева, да покрет буде надстраначки.

“Ја већ имам позиве неких људи који желе да помогну, а знам и да председник Александар Вучић има још више позива од људи који нису до сада били политички активни и који желе да се укључе”, рекла је Брнабићева.

Указала је да је Српска напредне странка показала да је спремна да подржи добре предлоге који су у интересу државе.

“Боримо се за нове инвестиције, ускоро се надам добрим вестима“
Премијерка Брнабић је најавила да ће следеће седмице имати доста састанака са потенцијалним инвеститорима, а борба за нове инвестиције је, истиче, борба за бољи живот грађана, већу запосленост и већа примања.

“Сутра ћу имати додатне разговоре са неким инвеститорима са којима смо ушли у финалну фазу, а реч је о великој инвестицији у истраживачки центар где су веома плаћена радна места. Боримо се за инвестиције и ускоро се надамо добрим вестима“, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је 2022. године у Србију дошло пуно ИТ компанија, између осталог из Русије и Украјине, које су се због рата иселиле из ових земаља.

Навела је да ће сутра разговарати са више руских ИТ компанија које су дошле у Србију, а запошљавању на стотине и хиљаде људи, како би се видело шта даље може да се ради.

“Извоз нашег ИТ сектора лане је износио 2,7 милијарди евра. Наставићемо да развијамо ову област и ширимо наше научно-технолошке паркове“, истакла је Брнабићева.

Нагласила је да се ове године може очекивати наставак повећања пензија који ће бити двоцифрено, као и раст плата, а просечна плата би на крају године требало да износи 820 до 830 евра.

Премијерка је најавила и да ће почетком априла бити представљен пројекат “Заплови Србијом“.

“У претходном периоду смо реконструисали и обновили тврђаве у Голупцу, Великом Градишту, Кладову, поставили понтоне у марине и сада то представљамо као туристичку понуду“, рекла је Брнабићева.

Подели на: