Најновије вести

Петковић: Приштина експропријацијом жели да легализује отимање српске земље

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић изјавио је да у циљу нове дестабилизације прилика на терену, власти у Приштини на челу са Аљбином Куртијем покренуле су “процедуру за доношење новог тзв. закона о експропријацији којим дословно желе да легализују отимачину српске земље на северу Косова и Метохије и на њој граде своје тзв. војне и полицијске базе”, саопштила је Канцеларија за КиМ.

 

Петар Петковић је изјавио да новим законом који је припремила Приштина буквално било који српски објекат или земљу у коју Курти упери прст, власти у Приштини могу прогласити “јавним интересом“ и на том месту градити нелегалне полицијске и војне базе за своје специјалне јединице.

На то, истиче, посебно указује члан 7, став 2.3.14 који дословно каже: “Легитимни јавни интерес се односи на објекте, полигоне, касарне, телекомуникационе водове за војне, полицијске и друге органе државне и националне безбедности, укључујући безбедносна подручја око њих“.

“Нема сумње да је реч о новом покушају отимања српске земље које Приштина покушава да легализује по сопственим законима зарад остваривања окупаторских интереса. Јасна је намера Приштине да се овим правним насиљем брутално обрачунава са српским народом који је мирно, али одлучно рекао не окупацији и отимачини”, оцењује Петковић.

Петковић наводи да је Приштина је ангажовала такозвано Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да у тајности изгради нови закон о експропријацији. “Оно што је посебно индикативно да је за тај документ организована наводно јавна расправа која се спроводи слањем мејлова, далеко од очију јавности, а данас истиче рок за достављање коментара на предложени документ”, истиче Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију ће, истиче, и у овом конкретном случају заједно са представницима на терену, правним тимовима и невладиним сектором наставити правну борбу за заштиту интереса и власништва српског народа у покрајини и обратиће се свим међународним мисијама и ЕУ како би се оваква правна узурпација спречила.

 

Подели на: