уторак, 17. маја 2022. | 08:47
Најновије вести

Стано: Добросуседски односи и регионална сарадња важни са процес приступња

Поводом апликације приштинских привремених институција за чланство у Савету Европе, портпарол Европске уније Петер Стано, позвао је Прштину, али и Београд, да се уздрже од једностраних потеза и реторке која може допринети подизању тензија и успорити пут нормализације међусобних односа.

 

Петер Стано је истакао да Европска унија (ЕУ) обично не коментарише процесе који се тичу других организација, као што је Савет Европе.

“Оно што можемо рећи јесте да позовемо обе стране да се уздрже и спрече потезе и реторику који су једнострани и могу допринети повећању тензија и загадити атмосферу неопходну за пут ка нормализацији међусобних односа”, поручио је Стано.

Упитан да прокоментарише потез Приштине која је поднела апликацију за чланство у Савету Европе, али и оштру реакцију Београда на то, Стано подсећа да су помирење, добросуседски односи и регионална сарадња важни са процес приступња, као и за дијалог Београда и Приштине.

“Наша порука остаје иста. ЕУ, њене институције и земље чланице, позивају обе стране да се уздрже од реторике и акција које доприносе подизању тензија. Очекујемо да ураде све што могу како би се конструктивно ангажовали на дијалогу и решли сва отврена питања. То би било на добробит народа Србије и Косова и водило би до коначног правнообавезујућег договора о нормализацији односа”, закључио је Стано.

Подели на: