Најновије вести

Селаковић: ЕУ приоритет спољне политике, неопходан подстицај

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бриселу са комесаром ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем.

 

Министар Селаковић је рекао да је чланство Србије у Европској унији приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, уједно истакавши да је важно пружити региону подстицај и охрабрење на европском путу.

Министар Селаковић састао се у Бриселу и са министарком спољних послова Бугарске Теодором Генчовском.

Констатујући да су билатерални односи врло добри и стабилни, а политички дијалог развијен и интензиван, Селаковић је нагласио да је потребно ставити акценат на јачање економске сарадње.

Министар је подвукао да је једна од приоритетних области сарадње са Бугарском енергетика, али је указао на могућности за јачање инфраструктурне, прекограничне и регионалне сарадње.

Саговорници су разговарали и о ситуацији у Украјини и региону, као и о дијалогу Београда и Приштине.

Министар је подвукао да је Београд у потпуности посвећен дијалогу с Приштином, док је, како је навео, посвећеност друге стране овом процесу упитна, нарочито имајући у виду подношење захтева Приштине за чланство у Савету Европе, који не доприноси процесу нормализације односа.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи.

Мађарска један од кључних партнера Србије
Министар Селаковић састао се у Бриселу и са министром иностраних послова Мађарске Петером Сијартом.

Селаковић је истакао да значај недвосмислене подршке Мађарске на европском путу Србије, као једног од кључних партнера.

Саговорници су размотрили широк спектар регионалних и геополитичких тема, са посебним освртом на последице сукоба у Украјини и утицај конфликта на ситуацију у Србији и Мађарској.

Шеф српске дипломатије је саговорника упознао и са током дијалога Београда и Приштине.

Селаковић и Липавски о ситуацији у региону и сукобу у Украјини
Министар Селаковић на маргинама Савета ЕУ у Бриселу разговарао је са шефом дипломатије Чешке Јаном Липавским кога је информисао о ситуацији на Западном Балкану и нагласио да су мир и стабилност кључни интерес Србије која жели да остане на путу економског развоја.

Двојица министара су размотрила ситуацију у вези са сукобима у Украјини и посебно се осврнуо на политичке, енергетске и хуманитарне аспекте кризе, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије захвалио је саговорнику на принципијелној подршци коју је Чешка до сада пружила проширењу ЕУ на Западни Балкан и изразио очекивање да ће званични Праг наставити да активно подржава Србију у процесу евроинтеграција.

Подели на: