среда, 30. новембра 2022. | 17:18
Најновије вести

Песник са формираним културним кодом

У Грачаници одржано књижевно вече Милана Кнежевића, песника из Црне Горе

 

У Дому културе ”Грачаница” одржан је књижевни портрет Милана Кнежевића, песника и политичара из Црне Горе. Организовали су га поменута установа културе и Друштво књижевника Косова и Метохије.
Према речима организатора, повод за организовање портрета овог песника јесте збирка изабраних и нових песама ”Робијашки рефрени” која се појавила 2020. године, а којом се сумира једна етапа његове поезије и назначује нова.
Исте вечери Милану Кнежевићу уручена је ”Велика грамата”, угледно признање које за књижевно стваралаштво, очување српског језика и културе додељује Друштво књижевника Косова и Метохије.
О књижевном делу госта из Подгорице говорили су доцент др Радоје Фемић са Филозофског факултета у Никшићу и мр Живојин Ракочевић.
У свом осврту на поезију и поетику Милана Кнежевића, конкретно књигу ”Робијашки рефрени”, др Радоје Фемић рекао је да она представља књигу нових и изабраних песама из ранијих песничких збирки.
– Сам назив књиге упућује на аутентично биографско искуство и камо среће да је ствар фикције, да је домаштано или остварено мобилизацијом најзахтевнијих имагинативних потенијала, напротив. Реч је о једном животном искушењу, аутентичном, које је транспоновано у уметност и које показује ону древну истину да лепота и патња иду руку под руку, и да се на тај начин, захваљујући патњи, управо кристализује један поетски свет, наглсио је Фемић.
Живојин Ракочевић је рекао да је песништво Милана Кнежевића трагање за равнотежом између разорног хумора и смртне озбиљности.
-Њему је ситуација и поетички и политички олакшана јер он нема сумњу у свој културни код, он нема никакву сумњу у своју припадност. Она није изазвана, она је природна, и он се природно осећа затвореником једног система и он је природни борац против тог система. Он има стид зато што више не чини у борби против њега и тај стид рађа врлину. То је једна од најважнијих непоткупљивости, када можете на такав начин некорумпирано ући у обрачун са идологијом и системом који вас окружује, казао је Ракочевић.
Новица Соврлић, председник Друштва књижевника Косова и Метохије уручујући признање Милану Кнежевићу рекао је да је вазда било добро да се у Грачаници сабирамо и саборујемо. Добро је, рекао је он, када се човек добром приликом, огрнут добротом, нађе у месту својих славних предака.
Захваљујући се на награди Милан Кнежевић је поновио да се сваки пут када долази на КиМ он враћа кући, јер његово порекло је са Косова и Метохије.
Милан Кнежевић рођен је у Подгорици 1980. године, песник је и политичар. Оснивач је и председник Демократске народне партије Црне Горе и члан председништва Демократског фронта.

М.Ч.

Подели на: