Најновије вести

ТЕСЛА КАО ИНСПИРАЦИЈА АУТОРИМА ШИРОМ СВЕТА

МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ „  У  ОРГАНИЗАЦИЈИ ТЕСЛИНЕ НАУЧНЕ ФОНДАЦИЈЕ

 

У оквиру манифестације „Дани Николе Тесле“,    а поводом рођендана српског генија и светског научника  Николе Тесле , Теслина научна фондација из Филаделфије и њен огранак у Србији организовали су међународну конференцију на којој су учешће  узели предавачи из области технолошких науке и достигнућа, медицине,  образовања, уметности…  из земље и света.  Тема водиља скупа је била Тесла као спона повезивања српског народа у матици и расејању  и 20 година очувања Теслиног  наслеђа кроз Теслину научну фондацију. Скуп је отворио председник и оснивач Фондације Никола Лончар из Филаделфије,  истичући да је поносан на све што је Фондација учинила за ових 20 година постојања, те да је неопходно ширење и укључивање младих кроз Тесла клубове.    Новинарка и директорица „Панорама“ -Јединство на јединствен начин говорила је о  лику Николе Тесле у књижевности. Она је између осталог казала:

-Теслина љубав према  литератури, према књизи , била је једна од одлика  која га је пратила и надахњивала  у његовим генијалним подухватима, али и литература је бележила све  о животу и раду ванвременског визионара Тесле.  Био је заљубљеник у  усмену и писану поетску реч. Од раног детињства  одушевљавао се народном поезијом  као и сви Крајишници, а када је касније савршено савладао  неколико страних језика  ишчитавао је и класике светске књижевности. У стварном животу  најзанимљивија  су она прозна и поетска дела о оригиналним и интригантним  личностима  јер  управо  такве личности  производе занимљива  дешавања  због свог карактера , интелигенције, вештине, знања или било које истакнуте карактеристике која их одвоја од велике већине других људи а код Тесле  је  то његова генијалност и проналасци.

Када се говори о лику у било којој књижевној врсти, модалитет његове анализе  и његов статус  представљају једну чврсту тачку  књижевне теорије.  Најпознатије  књижевне типологије  кренувши  од Аристотела , темеље се  на  експлицитној теорији  лика. –  подвукла је   Рада Комазец.

Осврћући се на  карактеризацији  Тесле као јунака прича, она је казала да је Тесла остао занимљив ауторима и када је акценат померен на наративну комуникацију.

– Карактеризација Тесле као јунака је разноврсна и непосредна, а у  неким делима   о његовом карактеру  говори или непосредан аутор или други ликови.  Иако је  у 20. веку  у доброј мери  разграђено традиционално  схватање  човека  па је тако  разорен и  однос према књижевном лику.  Заправо,   када је  акценат  померен на  наративну  комуникацију  лик је  изгубио своју  независност.  Међутим,  код Тесле  није тако  и он је и даље  посматран у односу  на свој стварни модел.  Осим сличности  лик Николе Тесле,  од аутора до аутора, има  одређене посебности  које га  обликују.  Технике приповедања   су различите а понекад стављају   писца у улогу споредног лика  који из другог лица  прича о Тесли, његовом детињству, животу, проналасцима.

Лик Тесле има снагу,  заокупља нас и то је оно што књижевност чини уверљивом  и стварном.  Он је средишњи елемент  књижевног дела.  Носилац је збивања, погледа  и схватања. Његовом  испољавању и исказивању  подређени су сви елементи  дела: радња, нарација,  описи,  дијалози, композиција, а,  наравно, створен је на основу грађе  коју пружио живот навела је Комазец,  уз опаску да  аутори избегавају да пишу о Теслином раном детињству које је било као и сваког дечака његовог узраста  јер  његова стваралачка урођена  снага  духа,  изванредна даровитост  и брза способност учења  није била рано откривена     – казала је директорица „Панорама“ -Јединство Рада Комазец.

Иначе,  манифестација „Дани Николе Тесле“ у организацији Теслине научне фондације из Филаделфије и њеног огранка у Србији  кренула је откривањем бисте Николе Тесле у Грачаници  за Видовдан,  преко изложбе  уметника инспирисаних Теслом у галерији Радошевић и  мултимедијалне изложбе у духу Николе Тесле  у кући Ђуре Јакшића, скупом у Матици српској у Новом Саду , највећим скупом   на Коларцу у Београду и за данас на Теслин рођендан  одржава се у Пресс центру    Удружења новинара Србије, Београд – панел дискусија за медије Теслине научне фондације са темама: 20 година постојања Теслине научне фондације, Злоупотреба Теслиног имена, пројекат Теслин народ и пројекат Никола Тесла клубови на којем ће, такође, учешће узети новинарка и директорица „Панорама“ -Јединство Рада Комазец.  Манифестација се завршава донаторском вечером у хотелу Палисад у Београду.

Благица Палић

 

 

Подели на: