Најновије вести

Стефановић и француски министар Лекорну о унапређењу сарадње у области одбране

Министар одбране Небојша Стефановић, који борави у вишедневној званичној посети Француској, разговарао је у Паризу с министром војске Себастијаном Лекорнуом о даљем унапређењу сарадње у области одбране двеју земаља. Лекорну је потврдио подршку Француске Србији на путу европских интеграција и истакао да цени њене напоре на очувању мира и стабилности на Западном Балкану.

 

Небојша Стефановић је изразио задовољство нивоом до сада остварене сарадње, оцењујући да је она садржајна и интензивна, посебно у војноекономској и војнотехничкој области.

Истакао је да Србија у Републици Француској види поузданог партнера у том сегменту, што потврђује и техничко-технолошки обухват закључених уговора у протеклом периоду, као и присуство компанија домаће војне индустрије на Међународном сајму војне технике “Еуросаторy 2022”, који се тренутно одржава у Паризу.

Србија је такође, нагласио је Стефановић, опредељена да настави да развија и унапређује сарадњу с другим државама и партнерима у области одбране у складу са сопственим интересима, а у циљу јачања националне, регионалне и глобалне безбедности.

“Унапређење одбрамбене сарадње с Француском, у складу са јачањем укупних билатералних односа наших земаља који иду константно узлазном путањом захваљујући пријатељском односу двојице председника Александра Вучића и Емануела Макрона, свакако је један од приоритета”, навео је.

Додао је да томе свакако доприносе и међусобне посете високог нивоа и непосредни разговори, и упутио позив француском колеги за званичну посету Србији.

Захвалио је Француској на снажној подршци Србији на путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

Лекорну: Подршка Србији на путу европских интеграција
Себастијан Лекорну је изразио задовољство због развијених односа двеју земаља, као и уверење да ће у наредном периоду доћи до даљег јачања сарадње два министарства.

Потврдио је подршку Француске Србији на путу европских интеграција и пренео да цени њене напоре на очувању мира и стабилности на Западном Балкану.

Лекорну је истакао је и да ће Министарство одбране подржати све договоре и споразуме које ресорно Министарство Србије постигне с француским компанијама одбрамбене индустрије.

Подели на: