Најновије вести

Ансамбл народних игара и песама “Венац” угостио у Грачаници КУД “Захумље”

Ансамбл народних игара и песама КиМ “Венац” угостио је у Грачаници КУД “Захумље” из Никшића. Делегацију са члановима предводио је председник општине Никшић Марко Ковачевић који се пре почетка концерта обратио публици.

 

“Култура је та која надилази све административне препреке и границе јер је логично да се у тој култури заједно оснажујемо. То смо урадили и прошле године у Никшићу, а ево вечерас и овде у Грачаници. И када дође фолклорни ансамбл или културно-уметничко друштво Захумље из Црне Горе у Србију и када је то на Косову и Метохији, онда не би било погрешно да назив ове вечери буде Горски вијенац, како и гласи назив највећег српског епа у српској поезији”, рекао је Ковачевић.

Заједнички концерт у Грачаници, резултат је уговора о пословној сарадњи који је потписан 2021., а којим се Венац обавезао на пружање подршке члановима “Захумља”.

“Акценат приче је да се повезујемо и да заједница тријумфује. Велика је част сарађивати и потписати уговор са Венцем, зато што је то не само професионални ансамбл, већ и једна људска димензија, респект и један вид професионализма”, рекао је Миодраг Чизмовић, директор Захумља.

“Част и привилегија је радити са професионалним ансамблом, а то немамо прилику често да радимо. Већ смо били у Грачаници пре пола године, када смо долазили на едукацију и скидање технике играња и били смо срдачно прихваћени”, каже Радуле Петрушић из КУЂа Захумље.

Заједнички концерт је уједно представљао и узвратну посету након гостовања венца у Никшићу.

“Драго ми је што су Никшићани дошли у Грачаницу јер оно што су они нама приредили у Никшићу је заиста за памћење за цео живот. Пре свега је публика била дивна и не могу да опишем колико они воле Косово и Метохију”, нагласила је Снежана Јовановић, директорка ансамбла Венац.

Концерт је одржан у препуној сали Дома културе, а сав приход од продатих карата намењен је за куповину народне ношње певачкој групи КУЂа “Божидар Мицић” у Великој Хочи.

Подели на: